Při návštěvě Salzburgu se nevyhnete pokušení ochutnat jeho nejslavnější pochoutku – Mozartovy koule (Mozartkugeln). Tento legendární čokoládový bonbon je nejen gurmánským zážitkem, ale i symbolem města, kde se narodil hudební génius Wolfgang Amadeus Mozart.
Mozartova koule je dokonale kulatá kombinace pralinkového krému, pistáciového marcipánu a nugátu, zalitá v tmavé čokoládě. První originální Mozartovy koule vznikly v roce 1890, kdy je vytvořil cukrář Paul Fürst v Salzburgu. Jeho ručně vyráběné kuličky se brzy staly tak populární, že je začaly napodobovat i další firmy. Přesto jen ta od cukrárny Fürst nese oficiální označení „Original Salzburger Mozartkugel“ a je dodnes vyráběna tradičním způsobem – ručně, bez strojů, přímo v Salzburgu.
Rozdíl mezi originálem a komerčními verzemi poznáte na první pohled – originální koule nejsou zabalené do červenostříbrné fólie, ale do modro-stříbrného obalu s portrétem Mozarta. Navíc se neprodávají v běžných obchodech, ale pouze v několika vybraných salcburských kavárnách a cukrárnách značky Fürst.
Kromě původních koulí ale najdete v Salzburgu i průmyslově vyráběné varianty od značek jako Mirabell nebo Reber, které jsou rozšířené po celém světě. I ty potěší jazýček milovníka sladkostí, i když znalci vždy doporučují sáhnout po ručně vyráběné klasice.
Zajímavosti:
- Originální Mozartovy koule vynalezl Paul Fürst v roce 1890.
- Originál se pozná podle modro-stříbrného obalu s Mozartem.
- Výroba dodnes probíhá ručně a bez strojů v Salzburgu.
- Výroba jedné koule trvá až 2,5 dne.
- Originální Mozartkugeln koupíte jen v cukrárnách Fürst.
- Cukrář Fürst za svůj výtvor získal zlatou medaili na výstavě v Paříži v roce 1905.