S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Školní zájezdy do Osvětimi - reportáž z exkurze

3 minuty čtení
No items found.
Video

Školní zájezdy do Osvětimi se u českých škol těší mimořádné popularitě. Proto jsme pro Vás ve spolupráci s jednou z našich šikovných průvodkyň připravili reportáž přímo z místa.

Památník na místě bývalého vyhlazovacího a koncentračního tábora v Osvětimi zahrnuje dva z původně tří překvapivě rozlehlých areálů.

Prohlídka začíná v Osvětimi I/Auschwitz. Autobus zaparkuje v nově vybudovaném areálu návštěvnického centra v ulici Wiezniow Oswiecimia přímo před hlavním vchodem. Návštěvníci vystoupí z autobusu a shromáždí se na prostranství u pokladen. Každý obdrží vstupenku vystavenou na své jméno a připraví si průkaz totožnosti. Početnější zájezdy se rozdělí na dvě skupiny, přičemž každá z nich dostane vlastního místního průvodce. Pro zájezdy žáků a studentů jsou po předchozí rezervaci k dispozici i průvodci hovořící česky. Rozdělené skupiny pak odchází s průvodcem na prohlídku.  

Nejprve je nutné projít turniketem, kde každý načte čárový kód své vstupenky. Na tomto místě stojí i ostraha a dle aktuálního počtu návštěvníků kontroluje buď namátkou nebo systematicky i průkazy totožnosti procházejících turistů. Za turnikety čeká na návštěvníky bezpečnostní kontrola podobná té na letišti. Mobily, kovové předměty a všechny drobnosti je nutné odložit do plastových van a následně projít rámem. Povolena jsou zavazadla o maximálních rozměrech 35 x 25 x 15 cm, větší batohy a tašky je nutné odložit v úschovně umístěné přímo za rámy (nebo si je studenti mohou ponechat v autobuse). Pak skupina spolu s průvodcem odchází na zhruba devadesátiminutovou prohlídku, která zahrnuje nechvalně známou bránu s nápisem Arbeit machtfrei, nekonečné řady budov a tzv. apelplac. Snad nejnaléhavěji působí na návštěvníky okamžik, kdy je průvodce zavede k plynové komoře, kde nacisté dokázali za jediný den usmrtit pomocí plynu Cyklon B několik stovek nevinných lidí. Nedaleko se nachází i stěna smrti, kde svůj život končili oběšením nebo zastřelením odvážlivci, kteří se pokusili o vzpouru nebo útěk. Tristní je i pohled na hromady kufrů, dětských botiček a na tuny ostříhaných vlasů…

Prohlídka končí opět v návštěvnickém centru návštěvou obchodu s upomínkovými předměty a širokou nabídkou tematické literatury. Před opuštěním areálu lze využít zdarma i toalety.

Po prohlídce se návštěvníci bez větší časové prodlevy přesouvají zpátky k autobusu a přejíždějí do druhé části památníku situované do Březinky (Birkenau), vzdálené asi 4 km. Návštěvníci vystoupí na parkovišti a vydají se podél kolejí ke vstupní bráně, kde si je převezmou titíž průvodci, kteří je doprovázeli v Osvětimi. Ti sem přijíždějí z hlavního areálu po vlastní ose autem. Následuje asi hodinová prohlídka, jejímž těžištěm je pověstná rampa, kde nacisté během okamžiku chladnokrevně rozhodovali o osudu nově příchozích vězňů: smrt, nebo život. Ovšem život neskutečně krutý, jen o chlebu, vodě a troše margarinu; práce 6 dní v týdnu, 11 hodin denně. Z neskutečně rozlehlého areálu se do dnešních dnů zachoval jen zlomek. Nacisté před koncem války dokázali velkou část tábora zničit, i tak je ale velikost expozice v Březince děsivá. Po skončení komentované prohlídky je možné v areálu zůstat déle a prohlédnout si i odlehlejší části.

Odtud se pak účastníci zájezdu vrací samostatně zpátky na parkoviště, kde je možné navštívit občerstvení s kavárnou, shop se suvenýry a samozřejmě i toalety.

Absolvování několikahodinné exkurze zaměřené na nejtemnější aspekty 2. světové války může být pro mládež i dospělé psychicky náročné, i proto památník důrazně nedoporučuje návštěvu žáků mladších než 14 let.

Většina věcí vyšla úplně super a žáci byli převážně spokojeni, někteří až přímo nadšení. Chválili i ubytování a snídani, což nás příjemně potěšilo. Hodnotím zájezd velice kladně a myslím, že si ho naše škola bude chtít v následujícím roce zopakovat.

ZŠ Bílovice nad Svitavou
Školní zájezdy do Osvětimi

Zkuste naše zájezdy pro školy do Osvětimi. Populární exkurze bývalým koncentračním táborem zavede studenty do temných míst naší historie. S místním průvodcem se vydáte na tísnivou komentovanou prohlídku areálu v Osvětimi i Březince, nahlédnete do jednotlivých budov, prozkoumáte děsivé exponáty.

Přejít na seznam zájezdů

Osvětim a Krakov

Školní zájezd do Osvětimi a Krakova, Polsko

Vzdělávací exkurze bývalým koncentračním táborem s místním průvodcem je doplněna o návštěvu historického Krakova a jeho hradu Wawel.

Exkurze v Osvětimi s místním průvodcem
Historické centrum města Krakov
Hrad Wawel s katedrálou
Délka
2 dny / 1 noc
Ubytování
Studentský hostel
Strava
Bez stravy
od 3 100 Kč
za osobu