S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zámek Chambord: Majestátní klenot na řece Loiře

3 minuty čtení
No items found.
Video

Na březích řeky Loiry ve Francii se majestátně tyčí zámek Chambord, impozantní symbol renesanční architektury a vrcholné ukázky panovnické extravagance. Tato fascinující stavba, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, uchvacuje návštěvníky svou monumentální velikostí, bohatou historií a spletitým labyrintem komnat, schodišť a věží.

Historie plná intrik a ambicí

Příběh Chambordu začíná v roce 1519, kdy francouzský král František I. po svém vítězství nad Milánem toužil po vybudování opulentního sídla, které by symbolizovalo jeho moc a vkus. Stavba započala na místě bývalého loveckého hradu a brzy se proměnila v ambiciózní projekt, do kterého se zapojili nejvýznamnější architekti a umělci té doby. Mezi nimi vynikal Leonardo da Vinci, jehož vliv je patrný na inovativních konceptech schodišť a komínů.

Stavba Chambordu se protáhla na více než 30 let a pohltila ohromné finanční i materiální prostředky. František I. sice v zámku trávil jen krátké úseky roku, ale jeho ambice zanechaly trvalý dopad na francouzskou historii a architekturu. Po jeho smrti sloužil Chambord jako sídlo pro další královské rody, včetně Ludvíka XIV., a stal se svědkem mnoha historických událostí.

Architektonická symfonie

Chambord uchvacuje svou monumentální fasádou, 440 komnatami, 80 schodišti a 365 komíny. Jeho rozlehlé ústřední schodiště, inspirované dřívějšími da Vinciho návrhy, se vine vzhůru ve dvojitých spirálách, které umožňují výstup a sestup bez setkání. Interiéry zámku jsou zdobeny bohatými freskami, gobelíny a ornamenty, svědčícími o vytříbeném vkusu renesanční epochy.

Zahrady a park jako rozšíření zámku

Kromě majestátního zámku se Chambord pyšní rozsáhlými zahradami a parkem, které se rozkládají na více než 5 400 hektarech. Tato úchvatná zelená oáza zahrnuje lesy, rybníky, kanály a květinové záhony, které dokreslují krásu zámku a nabízí prostor pro procházky, pikniky a relaxaci.

Tajemství a legendy

Chambord je opředen tajemstvím a legendami. Mnozí věří, že v jeho zdech se skrývá poklad, který František I. utajil před svými nepřáteli. Zámek je také spojován s legendou o Leonardovi da Vinci, který zde údajně trávil své poslední dny a pracoval na tajných projektech.

Zajímavosti

  • Chambord je největší zámek na Loiře a jeden z největších na světě.
  • Jeho průčelí má délku 128 metrů a výšku 56 metrů.
  • V zámku se nachází 80 schodišť, 365 komínů a 800 vyřezávaných hlavic sloupů.
  • Leonardo da Vinci se pravděpodobně podílel na návrhu ikonického dvojitého schodiště.
  • Chambord je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Zámecký park o rozloze 5440 hektarů je domovem divoké zvěře, včetně jelenů, daňků a divokých prasat.
  • V roce 1940 byl Chambord útočištěm pro francouzské umělecké poklady během druhé světové války.
  • Každoročně zámek navštíví více než 2 miliony turistů.

Chtěla jsem Vám poděkovat za skvělou organizaci školního zájezdu do Paříže. Vše proběhlo bezvadně. Paní průvodkyně byla velmi šikovná, pohotová, ochotná, příjemná. I páni řidiči odvedli výborně svou práci. Ještě jednou moc za všechno děkuji a budu se těšit na další spolupráci.

OA Ostrava
Školní zájezdy do Paříže

Vyzkoušejte naše zájezdy pro školy do Paříže ve Francii! Ukážeme vám to nejkrásnější, co ikonická metropole nabízí. Projdeme se pod Eiffelovou věží, poplavíme se po řece Seině, navštívíme bohémskou čtvrť Montmartre a pro dokonalý výhled se vyvezeme na mrakodrap Montparnasse. Paříž je možné nakombinovat se zámkem Versailles, Disneylandem či zámky na Loiře.

Přejít na seznam zájezdů

Paříž a zámky na Loiře

Školní zájezd na zámky na Loiře, Francie

Dvě perly Francie - Paříž a zámky na řece Loiře. Navštivte nejkrásnější zámky Chambord, Chenonceau a Amboise. Dva dny strávíme v Paříži, kde si projdeme centrum, navštívíme Montmartre i zábavné Přírodovědné muzeum.

Zámky Chambord, Chenonceau a Amboise
Plavba po Seině a vyhlídka z observatoře
Umělecký Montmartre
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel
Strava
Snídaně
od 7 500 Kč
za osobu