S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zámek Chenonceau: Okouzlující zahrady s renesanční duší

3 minuty čtení
No items found.
Video

Zámek Chenonceau, nazývaný "Dámský zámek" nebo "Zámek šesti žen", stojí přímo na řece Cher nedaleko řeky Loiry. Tato renesanční perla Francie okouzluje návštěvníky svou jedinečnou architekturou, fascinujícími příběhy a okouzlující atmosférou.

Historie zámku:

Původní opevněný mlýn na řece Cher, zmiňovaný již v 11. století, se stal základem pro pozdější zámek. V roce 1513 ho získal bohatý finančník Thomas Bohier a na jeho místě nechal vybudovat renesanční zámek. Stavba probíhala pod vedením talentovaných architektů, včetně Gillese Berthelota a Philiberta de l'Orme. Po Bohierově smrti v roce 1524 zdědila zámek jeho vdova Catherine Briçonnet, která pokračovala v jeho budování a zkrášlování.

V roce 1547 se Chenonceau stal majetkem milenky francouzského krále Františka I., Diany de Poitiers. Ta zámek milovala a věnovala se jeho rozšiřování a úpravám zahrad. Nechala vybudovat velkolepou galerii na pilířích mostu přes řeku Cher a dala zámku jeho typický renesanční ráz. Po smrti Františka I. v roce 1547 se Diana dostala do nemilosti královy manželky Kateřiny Medicejské. Ta ji v roce 1559 donutila zámek vyměnit za Chaumont-sur-Loire.

Kateřina Medicejská si Chenonceau oblíbila a učinila z něj centrum politického a kulturního života. Za jejího pobytu se na zámku konaly okázalé oslavy a plesy a hostili se zde významní umělci a učenci. Po Kateřinině smrti v roce 1589 zámek zdědila její dcera Luisa Lotrinská. Ta se však o zámek příliš nestarala a věnovala se spíše náboženskému životu.

V 17. století se Chenonceau stal majetkem rodu Bourbonů. Za vlády Ludvíka XIV. byl zámek modernizován a jeho zahrady upraveny ve francouzském stylu. V 18. století zámek zdědila Madame de Dupin, která ho proměnila v centrum osvícenského myšlení. Po francouzské revoluci byl Chenonceau konfiskován a později vrácen rodině de Luynes. V roce 1913 zámek koupil bohatý průmyslník Gaston Menier, který ho zrestauroval a otevřel pro veřejnost.

Významné ženy v historii zámku:

1. Catherine Briçonnet (1513-1526)

Manželka Thomase Bohiera, která dohlížela na počáteční fáze stavby zámku. Známá pro svůj vkus a podporu umění, založila na zámku knihovnu a sbírku umění. Po Bohierově smrti zdědila zámek a dohlížela na jeho dokončení.

2. Diana de Poitiers (1547-1559)

Milenka francouzského krále Františka I., která získala zámek darem od krále. Známá pro svůj okouzlující vzhled a politický vliv, dala zámku jeho typický renesanční ráz. Nechala vybudovat galerii na pilířích mostu přes řeku Cher a zahájila rozsáhlé úpravy zahrad.

3. Kateřina Medicejská (1559-1589)

Manželka krále Jindřicha II. a matka Karla IX. a Františka II., která získala zámek výměnou za Chaumont-sur-Loire. Učinila z Chenonceau centrum politického a kulturního života, pořádala na zámku okázalé oslavy a plesy a shromažďovala rozsáhlou sbírku uměleckých děl.

4. Luisa Lotrinská (1589-1601)

Manželka krále Jindřicha III., která zdědila zámek po Kateřině Medicejské. O zámek se příliš nestarala a věnovala se náboženskému životu. Po její smrti se zámek stal majetkem královské rodiny.

5. Madame de Dupin (1733-1799)

Vnučka Madame de Montespan, milenky krále Ludvíka XIV. Známá pro svůj salon, kde se scházeli významní umělci a filosofové, zachránila zámek před zničením během francouzské revoluce. Zrekonstruovala zámek a zahrady a shromáždila novou sbírku umění.

6. Marguerite Pelouze (1864-1913)

Manželka bohatého průmyslníka Gastona Meniera, která zdědila zámek po svém manželovi. Otevřela zámek pro veřejnost a iniciovala rozsáhlé restaurátorské práce, které zámku vrátily jeho renesanční krásu.

Zahrady zámku Chenonceau: Půvabná symfonie zeleně a historie

Zahrady zámku Chenonceau, rozprostírající se na 80 hektarech, tvoří úchvatnou symfonii zeleně, historie a umění. Svou rozmanitostí a krásou okouzlují návštěvníky z celého světa a právem patří k nejkrásnějším zahradám Francie.

Původní zahrady v Chenonceau založil v 16. století Thomas Bohier, první majitel zámku. V té době se jednalo o typickou renesanční zahradu s geometrickými tvary, květinovými záhony a fontánami.

Další významnou osobností, která se zasloužila o rozvoj zahrad, byla Diana de Poitiers, milenka krále Jindřicha II. Pod jejím vedením se zahrady rozrostly a získaly nový, romantičtější charakter. Diana nechala vybudovat oranžerii, květinovou zahradu a také slavný "Zelený kabinet", stinný úkryt s fontánou a sochami.

Po Dianině smrti se zámek dostal do vlastnictví Kateřiny Medicejské, která zahrady dále upravovala a doplňovala o nové prvky. Nechala například vybudovat dlouhou alej stromů, která vede od zámku k řece Cher.

V 19. století prošly zahrady zámku Chenonceau rozsáhlou rekonstrukcí. Byly obnoveny renesanční záhony a fontány a také byl založen anglický park s labyrintem.

Dnes se zahrady zámku Chenonceau dělí na několik částí: francouzská zahrada, zeleninová zahrada, anglický park, květinová zahrada a zahrada Diany de Poitiers. Nabízí se zde mnoho aktivit pro celou rodinu – procházky po zahradách, prohlídka zámku, komentované prohlídky, piknik v parku a mnoho dalšího.

V zahradách se nachází více než 800 druhů stromů a keřů, 1000 druhů citrusů v oranžerii a 2000 tisu stromů v labyrintu. Zahrady zámku Chenonceau jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nejlepší doba pro návštěvu zahrad je jaro nebo léto, kdy jsou květiny v plném květu. Pokud máte málo času, doporučujeme navštívit alespoň francouzskou zahradu a zámek. V zahradách se nachází několik restaurací a kaváren, kde se můžete občerstvit. Pro děti je v zahradách k dispozici hřiště.

Zajímavosti

  • Zámek Chenonceau byl během své historie několikrát obléhán a poškozen.
  • V zámku se konala svatba francouzského krále Františka II. a Marie Stuartovny.
  • V zahradách zámku se nachází labyrint, který je oblíbený u dětí i dospělých.
  • Zámek Chenonceau je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Zámecká galerie na pilířích mostu přes řeku Cher je unikátním architektonickým prvkem, který nemá ve Francii obdoby.
  • V zámku se nachází rozsáhlá sbírka uměleckých děl, včetně obrazů, tapisérií a soch. Mezi nejvýznamnější exponáty patří portréty Kateřiny Medicejské a Diany de Poitiers.
  • Zahrady zámku Chenonceau patří k nejkrásnějším ve Francii. Jsou rozděleny do několika částí, včetně květinové zahrady, zeleninové zahrady a parku s fontánami a sochami.
  • Zámek Chenonceau je jedním z nejnavštěvovanějších zámků ve Francii. Ročně ho navštíví více než 1 milion turistů.
  • Na zámku se koná řada kulturních akcí, včetně koncertů, divadelních představení a festivalů.

Chtěla jsem Vám poděkovat za skvělou organizaci školního zájezdu do Paříže. Vše proběhlo bezvadně. Paní průvodkyně byla velmi šikovná, pohotová, ochotná, příjemná. I páni řidiči odvedli výborně svou práci. Ještě jednou moc za všechno děkuji a budu se těšit na další spolupráci.

OA Ostrava
Školní zájezdy do Paříže

Přejít na seznam zájezdů

Paříž a zámky na Loiře

Školní zájezd na zámky na Loiře, Francie

Dvě perly Francie - Paříž a zámky na řece Loiře. Navštivte Chambord, Cheverney, Chenonceau nebo historické městečko Amboise a stejnojmenný zámek.

Vyhlídková jízda Paříží
Zámky Chambord, Cheverney, Chenonceau
Monmartre a Jardin des Plantes
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel
Strava
Snídaně
od 7 500 Kč
za osobu