S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zámek Cheverny: Poklad na Loiře s rozlehlými zahradami a parkem

3 minuty čtení
No items found.
Video

Zámek Cheverny uchvacuje návštěvníky svou okouzlující architekturou, bohatou historií a živou atmosférou. Tato impozantní stavba, postavená v 17. století v duchu klasicismu, sloužila jako honosné sídlo rodu Huraultů po více než šest století a dodnes zůstává v soukromém vlastnictví.

Historie

Původní tvrz na místě zámku Cheverny stála již v 13. století. V roce 1526 ji koupil bohatý finančník Thomas Bohier, královský pokladník za vlády Františka I. Bohier, inspirovaný renesančními zámky v Itálii, snil o vybudování monumentálního sídla, které by odráželo jeho bohatství a prestiž. Zboural starou tvrz a pověřil architekta Jacquese Bougiera navržením nového zámku. 

Po Bohierově smrti zámek zdědil jeho vnuk Henri Hurault, který se stal významným diplomatem a politikem. Za jeho éry se Cheverny proměnilo v centrum kulturního a intelektuálního života. Zámek navštěvovali významní umělci, básníci a učenci, včetně Jeana de La Bruyèra a Françoise Rabelaise.

V 18. století prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí pod vedením architekta Jeana-Sylvaina Boucharda. Byly upraveny interiéry, rozšířeny zahrady a vybudovány nové hospodářské budovy. V této podobě se Cheverny dochoval dodnes.

Zámecký interiér

Interiér zámku Cheverny je bohatě vybaven nábytkem, tapiseriemi, obrazy a uměleckými předměty z různých epoch. Návštěvníci se mohou projít po honosných sálech, obdivovat královskou ložnici, zbrojnici a rozsáhlou sbírku loveckých trofejí. Zvláštní pozornost si zaslouží gobelínové tapiserie z 17. století, které zachycují příběhy z antické mytologie a života na zámku.

Zámecké zahrady

Zahrady zámku Cheverny se rozkládají na rozlehlé ploše 100 hektarů a uchvacují návštěvníky svou rozmanitostí a krásou. Nabízí okouzlující procházku mezi květinovými záhony, stinnými alejemi, sochami a vodními prvky, které dohromady vytvářejí harmonický celek.

Francouzská zahrada, která se nachází přímo před zámkem, je typická svou geometrickou přesností a symetrií. Upravené živé ploty lemují květinové záhony plné barevných tulipánů, růží a lilií. Fontány a sochy dodávají zahradě majestátnost a krásu. V centru zahrady se nachází velká kruhová fontána s tryskající vodou, která osvěžuje okolní prostor a vytváří příjemné mikroklima.

Za francouzskou zahradou se rozprostírá anglický park, který se vyznačuje volnější a přirozenější kompozicí. Najdete zde stinné aleje starých stromů, malebná jezírka s vodními rostlinami a romantické zákoutí s lavičkami, kde si můžete odpočinout a vychutnat si klid a krásu parku.

Pro milovníky zábavy je v parku k dispozici bludiště, které je tvořeno z vysokých živých plotů. Najít cestu ven může být oříšek, ale i zábavná výzva pro školní kolektiv.

Součástí zahrad je také zvěřinec, kde se chovají různé druhy zvířat, jako jsou jeleni, daňci, mufloni a divoká prasata. Návštěvníci se s nimi mohou seznámit zblízka a pozorovat je v jejich přirozeném prostředí.

V hlubinách parku se nachází lesní divadlo, které je obklopeno stromy a nabízí jedinečnou atmosféru pro divadelní představení a koncerty. V letních měsících se zde konají různé kulturní akce, které zpříjemňují pobyt v zahradách.

Na okraji parku najdeme i zámecký ovčín, kde se chovají ovce a kozy. Návštěvníci se mohou seznámit s chovem těchto zvířat a dozvědět se o výrobě vlny a sýrů.

Zahrady zámku Cheverny jsou otevřeny celoročně, ale nejkrásnější jsou na jaře a v létě, kdy kvetou květiny. Vstup do zahrad je zpoplatněn. V areálu zahrad se nachází restaurace a kavárna, kde se můžete občerstvit. Prohlídku zahrad si můžete zpestřit jízdou na loďce po jezeře nebo projížďkou kočárem. V zahradách se koná řada kulturních akcí, jako jsou koncerty, divadelní představení a festivaly.

Zámek Cheverny v současnosti:

Zámek Cheverny je dodnes v soukromém vlastnictví rodu Vibraye, potomků Henriho Huraulta. Je přístupný veřejnosti a patří k nejnavštěvovanějším zámkům na Loiře. Kromě prohlídek interiérů a zahrad se na zámku koná pestrý program kulturních a společenských akcí, včetně koncertů, divadelních představení a historických festivalů.

Zajímavosti:

  • Zámek Cheverny inspiroval Hergého k nakreslení zámku Moulinsart, sídla kapitána Haddocka v komiksové sérii Tintin.
  • Na zámku se nachází psí smečka, která čítá více než sto psů.
  • Psi jsou cvičení k loveckým účelům a účastní se tradičních honů, které se na zámku konají.
  • V zahradách zámku se nachází bludiště z buxusů, které je jedním z největších ve Francii.
  • V roce 2005 se na zámku natáčel film "Da Vinciho kód".
  • Zámek Cheverny je držitelem prestižního ocenění "Monument historique", které uděluje francouzská vláda nejvýznamnějším historickým památkám.

Chtěla jsem Vám poděkovat za skvělou organizaci školního zájezdu do Paříže. Vše proběhlo bezvadně. Paní průvodkyně byla velmi šikovná, pohotová, ochotná, příjemná. I páni řidiči odvedli výborně svou práci. Ještě jednou moc za všechno děkuji a budu se těšit na další spolupráci.

OA Ostrava
Školní zájezdy do Paříže

Přejít na seznam zájezdů

Paříž a zámky na Loiře

Školní zájezd na zámky na Loiře, Francie

Dvě perly Francie - Paříž a zámky na řece Loiře. Navštivte Chambord, Cheverney, Chenonceau nebo historické městečko Amboise a stejnojmenný zámek.

Vyhlídková jízda Paříží
Zámky Chambord, Cheverney, Chenonceau
Monmartre a Jardin des Plantes
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel
Strava
Snídaně
od 7 500 Kč
za osobu