S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bath Abbey: Od anglosaského kláštera k impozantní gotické katedrále

4 minuty čtení
No items found.
Video

Bath Abbey, impozantní gotická katedrála s bohatou historií a fascinující architekturou, je neodmyslitelnou součástí malebného lázeňského města Bath. Od svého založení v raném středověku prošla katedrála mnoha proměnami a stala se svědkem významných událostí anglických dějin.

Historie Bath Abbey sahá do 7. století, kdy na místě dnešní katedrály založil král Oswald z Northumbrie anglosaský klášter. Ten se stal důležitým centrem náboženského a kulturního života v Anglii. V 10. století byl klášter zničen vikingskými nájezdníky, ale brzy poté byl znovuobnoven.

Ve 12. století prošla Bath Abbey rozsáhlou rekonstrukcí a přestavbou v normanském slohu. Katedrála získala typický románský vzhled s masivními zdmi a věžemi. V tomto období se Bath Abbey stala sídlem biskupa a důležitým poutním místem.

V 15. století prošla Bath Abbey další významnou přestavbou v gotickém slohu. Byly vybudovány impozantní klenby, vitráže a bohatě zdobené chóry. Katedrála získala monumentální vzhled, který dodnes fascinuje návštěvnice a návštěvníky z celého světa.

Zajímavosti:

  • Impozantní gotická architektura: Katedrála je vynikajícím příkladem anglické gotické architektury s klenutými loděmi, vitrážemi a bohatě zdobenými chóry.
  • Klášterní zahrady: Malebné klášterní zahrady s fontánami a sochami nabízí klidné útočiště v centru Bath.
  • Muzeum: Muzeum v katedrále představuje historii Bath Abbey a bohatou sbírku církevních artefaktů.
  • Svatba Jane Austenové: V roce 1817 se v Bath Abbey provdala spisovatelka Jane Austen.
  • Jediná katedrála s lázněmi: Bath Abbey je jedinou katedrálou na světě, která má vlastní lázně. Co jiného byste ostatně v lázeňském Bath čekali?
  • Nejdelší loď: Bath Abbey má nejdelší loď ze všech gotických katedrál v Anglii.
  • Andělské schody: Unikátní točité schody, které vedou do věže katedrály, jsou zdobeny sochami andělů.
  • Královská korunovace: V roce 1537 byla v Bath Abbey korunována královna Anna Boleynová.
  • Hrobka Jane Austen: V katedrále je pohřbena slavná anglická spisovatelka a lokální patriotka Jane Austen.

Jane Austen:

  • Kdo byla Jane Austen? Žila v letech 1775 až 1817 a nadevše milovala Bath. Jane Austen byla britská romanopiskyně, jedna z nejvýznamnějších postav anglické literatury 19. století. Narodila se a strávila většinu svého života právě v jižní Anglii. Je známá pro své inteligentní a vtipné romány, které podrobně zkoumají sociální strukturu a konvence její doby. Mezi její nejznámější díla patří "Pýcha a předsudek," "Rozum a cit" a "Emma." Její psaní je plné ironie a sarkasmu, a právě těmito prostředky dokázala brilantně zachytit absurditu a složitost mezilidských vztahů. Navzdory tomu, že její díla byla během jejího života publikována anonymně, získala po její smrti velký literární význam a stala se klasikou. Romány Jane Austen jsou stále oblíbené pro svou komičnost, výstižnost a pohled na život v anglické společnosti dané doby.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Přejít na seznam zájezdů

Merry Christmas!

Školní zájezd do Londýna, Anglie

Tradičních památky i nejkrásněji vyzdobená místa a vánoční poutě v Londýně. Za vánočními trhy a nezvyklou architekturou zamíříme do kouzelného městečka Bath, kde objevíme i starořímské lázně.

Nejkrásnější vánoční trhy v Bath
Vánoční svět Winter Wonderland
Vánoční Oxford Street
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 150 Kč
za osobu