S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Borough Market: Gastronomický ráj provoněný multikulturalismem

3 minuty čtení
No items found.
Video

Příběh Borough Market, pulzujícího srdce londýnské gastronomie, sahá až do 12. století. První zmínky o trhu na tomto místě pocházejí z roku 1014, kdy se v anglosaské kronice zmiňuje Southwark jako "velké tržní město". Po staletí sloužil Borough Market jako důležité obchodní centrum pro zemědělce a výrobce z celého jihovýchodního cípu Anglie.

Podíváme-li se proti toku času, trh zažil největší rozvoj v 18.soletí, kdy se setrvačně rozrůstá a stává jedním z největších a nejrušnějších trhů v Londýně. Následuje období úpadku trvající až do poválečného období. Následně se trh revitalizuje a stává se populárním cílem turistek a turistů i místního obyvatelstva. Dnes je Borough Market mezinárodně uznávaným jako jeden z nejzásadnějších a nejpestřejších trhů s potravinami na světě.

Na Borough Market se prodává široká škála čerstvých produktů, od lokálního ovoce a zeleniny přes maso a ryby až po exotické speciality z celého světa. Návštěvnice a návštěvníci zde naleznou stánky s řemeslnými sýry, uzeninami, pečivem, olivami, kořením a mnoha dalšími delikatesami.

Mezi stánky Borough Marketu se v minulosti i dnes procházely hvězdy světové gastronomie, jako například Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Nigella Lawson či Anthony Bourdain. Trh je inspirací pro kuchaře a gurmány z celého světa a nabízí jedinečnou možnost ochutnat netradiční speciality a objevovat nové chutě.

Několik tipů na speciality

  • Scotch eggs: Vepřová klobása obalená vařeným vejcem a strouhankou.
  • Pie & mash: Tradiční anglický koláč s masovou náplní a bramborovou kaší.
  • Jellied eels: Naložení úhoři v octovém nálevu.
  • Full English breakfast: Snídaně plná slaných i sladkých pochutin.
  • Crêpes: Palačinky s nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi.

Kromě pestré nabídky potravin se na Borough Marketu koná i řada festivalů, ochutnávek a kuchařských kurzů. Příchozí hosté si zde mohou vychutnat živou hudbu, posezení v kavárně nebo návštěvu restaurací s jedinečnou atmosféru historického trhu.

Zajímavosti:

  • Výhodná lokalita: Borough Market se nachází v Southwark, nedaleko od London Bridge a katedrály Southwark.
  • Otevírací doba: Trh je otevřen od pondělí do soboty, od dopoledne do podvečera.
  • Architektonický mix: Na trhu nalezneme historické i moderní stavby, včetně viktoriánské tržnice, nebo naopak moderní skleněné střechy.
  • Udržitelnost především: Trh se zaměřuje na udržitelnost a podporuje lokální producenty potravin a ekologické produkty.
  • Filmové kulisy: Borough Market se objevil v řadě filmů a seriálů, například v "Deníku Bridget Jonesové" či kultovním seriálu "Sherlock".
  • Sociální rozměr: Trh hraje důležitou roli v lokální komunitě a podporuje drobné podnikatelky a podnikatele. Je to sice pořád byznys, ale mezi pilíře tohoto podnikání patří i notná dávka srdcařství a touha po edukaci a rozšíření obzorů příchozích strávníků.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu