S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Buckinghamský palác: Domov britské královské rodiny

4 minuty čtení
No items found.
Video

Buckingham Palace je nejen ikonickým symbolem britské monarchie, ale také jednou z nejznámějších rezidencí na světě. Historie tohoto impozantního paláce sahá až do 18. století. Vše začalo v roce 1703, kdy John Sheffield, vévoda z Buckinghamu, zakoupil půdu, kde dnes stojí palác. Jeho syn, vévoda z Buckinghamu a Normanby, pak v roce 1761 prodal pozemky královskému staviteli a architektovi Williamu Chambersovi.

První podobu paláce vytvořil architekt Chambers, vznikl Palladiánský dům známý jako Buckingham House. Původně sloužil jako soukromá rezidence pro markýze z Buckinghamu. V průběhu následujících desetiletí prošel palác několika úpravami, ale pravý obrat přišel v roce 1826, kdy byl zakoupen králem Jiřím IV. jako součást rozšíření královských pozemků.

Nejvýraznějším obdobím v historii Buckingham Palace je éra královny Viktorie. Po svém nástupu na trůn v roce 1837 rozhodla, že Buckingham Palace se stane hlavní rezidencí britských monarchů. Architekt John Nash byl pověřen, aby provedl rozsáhlé přestavby, které dodaly paláci jeho charakteristický vzhled. Stavba byla dokončena v roce 1837 a od té doby Buckingham Palace slouží jako hlavní sídlo britské královské rodiny.

Jedním z nejvýznamnějších obyvatel Buckingham Palace byla samotná královna Viktorie, která zde strávila většinu svého dlouhého panování. Její dcera, královna Alžběta II., je další významnou postavou spojenou s palácem. Alžběta II. se stala britskou královnou v roce 1952 a byla nejdéle panující hlavou státu na světě. Buckingham Palace sloužil jako místo pro mnohé královské události, včetně korunovace, státních návštěv a slavnostních ceremonií.

Dalším významným obdobím v historii paláce byla druhá světová válka, kdy byl palác několikrát zasažen bombami. Královna Alžběta II. se s rodinou během konfliktu stáhla na venkov, a palác byl válečnou dobou opuštěn. Po válce byly provedeny rozsáhlé rekonstrukce, aby byl obnoven jeho původní lesk.

Buckingham Palace zůstává jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v Londýně a symbolizuje tradiční spojení mezi britskou monarchií a jejím lidem. S bohatou historií, krásnou architekturou a významnými událostmi spojenými s jeho prostředím je Buckingham Palace jedním ze symbolů britského monarchismu.

Kam může veřejnost nahlédnout?

Během letních měsíců máte jedinečnou příležitost nahlédnout do některých částí Buckingham Palace, které jsou běžně nepřístupné. Tato otevření jsou součástí každoroční tradice a umožňují návštěvníkům prozkoumat krásu a bohatství této historické rezidence.

Státní apartmány patří k hlavním atrakcím, které mohou návštěvníci obdivovat. Po vstupu do paláce jsou přivítáni nádherným slavnostním schodištěm, které je impozantním vstupem do královského světa. Následuje prohlídka galerie, kde jsou vystavena neocenitelná umělecká díla a historické artefakty. Královský salonek a Královská galerie pak poskytují pohled do života britské královské rodiny.

Návštěvníci mohou rovněž prozkoumat Královskou zahradu, která se rozkládá za palácem. Tato krásná zahrada, plná květinových záhonů, fontán a zelených alejí, je místem klidu a relaxace. Procházka touto zahradou nabízí unikátní pohled na impozantní architekturu Buckingham Palace z jiné perspektivy.

Další vzrušující zastávkou během návštěvy může být Královská chórová kaple, která se vyznačuje nádhernou architekturou a historickým významem. Návštěvníci mají příležitost prozkoumat tento sakrální prostor a ponořit se do atmosféry, kterou tato kaple vyzařuje.

I přesto, že většina Buckingham Palace zůstává soukromou oblastí pro královskou rodinu, tyto otevřené části poskytují vzácný pohled do života britského královského dvora a nabízejí návštěvníkům jedinečný zážitek spojený s historií, uměním a architekturou.

Zajímavosti:

  • Střídání královské stráže: každý den v 11:00 probíhá ceremoniál střídání královské stráže u paláce. Barvité uniformy a precizní postavy vojáků představují při toliko vyhledávaném střídání symbolický akt věrnosti.
  • Královská sbírka umění: Buckinghamský palác ukrývá bohatou královskou sbírku umění. Mezi jejími skvosty najdete díla od slavných umělců, od klasických portrétů po nádhernou krajinomalbu. Vydejte se na toulky napříč technikami, nehledě na prostor i čas.
  • Jezerní pavilon a královské zahrady: Zahrady s Jezerním pavilonem nabízejí oproti mumraji před palácem docela klidné útočiště. Toto sytě zelené královské území poskytuje ideální možnost skrýt se před ruchem metropole a mačkáním spouští fotoaparátů.
  • Soudobý kontext a otevřenost veřejnosti: Palác je do dnešních dní svědkem mnoha významných okamžiků, od návštěv prominentních hostů po korunovační průvody. Navzdory svému historickému významu se Buckinghamský palác ale otevírá i veřejnosti. Návštěvnice a návštěvníci mohou během prohlídek prozkoumat veřejnosti přístupné části paláce, čímž osobně vstupují do jedinečnosti královské atmosféry.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu