S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Čínská čtvrť China Town: Kus asijského světa v nitru Londýna

7 minut čtení
No items found.
Video

Čínská čtvrť v Londýně, známá také jako Chinatown, je vskutku fascinující a živá část města, plná tradičních čínských restaurací, obchodů a kulturního dědictví. V centru Londýna, nedaleko od oblasti Soho, nabízí tato čtvrť návštěvnicím a návštěvníkům autentickou podobu Číny. Chutě, vůně, mentalitu. Vše na jednom místě. Historie a atmosféra Chinatown jsou tak poutavé, že se staly důležitým bodem zájmu pro milovnice a milovníky kulinářských dobrodružství, i pro ty, kteří si chtějí užít kousek Asie v samotném srdci britské metropole.

Chinatown byla založena v polovině 20. století přistěhovalci z Hongkongu, kteří sem přišli hledat nové obchodní příležitosti. Postupem času se tato čtvrť stala nejen komunitním centrem, ale i oblíbeným cílem turistek a turistů. Pro plné pochopení a docenění Čínské čtvrti je však třeba znát dějiny čínské migrace do Londýna.

První zaznamenaná komunita čínských přistěhovalců v Londýně se objevila v 19. století. Mnoho z nich přišlo jako námořníci nebo zaměstnanci obchodních lodí a usadilo se v přístavních čtvrtích typu Limehouse na východě Londýna. Počátkem 20. století se čínská komunita rozšiřovala. Během první a druhé světové války mnoho čínských mužů sloužilo v britských ozbrojených silách. Po válkách někteří zůstali v Londýně a začali budovat životy a rodiny. Další vlna migrace přišla v 50. a 60. letech 20. století. Tehdy Číňané přišli hledat lepší pracovní příležitosti, zejména v oblasti gastronomie. Mnozí z nich se stali majiteli a provozovateli čínských restaurací v Londýně. A právě napříč těmito zmíněnými generacemi nalezneme i základy dnešní Čínské čtvrti.

Architektura v Chinatown kombinuje tradiční čínské prvky s londýnským urbanismem. Barevné lampiony, pagody, zapálené svíčky a čínské nápisy vytvářejí autentickou atmosféru, která láká k prozkoumání úzkých uliček. Vše je bohatě a barevně zdobeno, kulisám pak s přehledem vévodí červená barva se zdobnými zlatými prvky.

Londýnská Čínská čtvrť je také známá svými oslavami tradičních čínských svátků jako jsou Čínský nový rok nebo Festival světel. Během těchto oslav nabízí celá čtvrť bohatý kulturní program, včetně tanečních představení, maskovaných dračích přehlídek, rozličných lampiónů a velkolepých ohňostrojů.

Nejen láska, ale i poznání prochází žaludkem. A v Chinatown je to opravdu ohromující kulinářská přehlídka podivuhodných pokrmů. Restaurace v Chinatown jsou klíčovým prvkem, který přitahuje návštěvnice a návštěvníky již řadu let. Nabízejí širokou škálu autentických čínských jídel, které chutnají opravdově.

Kromě restaurací můžete v Chinatown objevit i tradiční čínské obchody nabízející exotické potraviny, byliny, čajové produkty a suvenýry. Tato místa přinášejí návštěvnicím a návštěvníkům autentický pocit čínského obchodování na tradičních čínských tržnicích.

Zajímavosti:

  • Co je čínský Nový rok? Čínský Nový rok, známý také jako Spring Festival, představuje jednu z nejvýznamnějších a nejtradičnějších oslav v čínské kultuře. Tato slavnostně laděná událost, která probíhá každoročně podle lunárního kalendáře, přináší radost, štěstí a naději do života lidí. Datum čínského Nového roku je pohyblivé a kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem. Je určeno astronomicky – Nový rok nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu (třetím, obsahuje-li končící rok vložený třináctý měsíc).
  • Symbolika Nového roku: Čínský Nový Rok má hluboké kořeny sahající několik tisíciletí zpět. Je spojen s mytologií, tradicemi a kultem předků. Představuje přechod mezi dvěma lunárními roky a značí začátek nového cyklu. Slavnost začíná již několik týdnů před samotným dnem. Lidé se věnují úklidu domácností, nakupují nové oblečení a zdobí své domovy červenými dekoracemi, což je barva štěstí a radosti.
  • Slavnostní večeře a oslava: Vrcholným okamžikem je rodinná večeře na Nový rok, nazývaná "Reunion dinner". Na stole se objevují tradiční pokrmy, jako jsou pečená kachna, ryby a různá jídla z těstovin, každé s významem pro štěstí a prosperitu. Po večeři se konají tradiční průvody, plné tančících draků a zářících lampionů. Lidé nosí tradiční oblečení, hrají na tradiční nástroje a slaví společně na veřejných prostranstvích.
  • Tradiční vyhánění zlých duchů: Čínský Nový rok je také spojen s předáváním "Hongbao", což jsou červené obálky s penězi, které představují přenos štěstí, dobrých přání a pozitivních vibrací. O půlnoci se při vítání nového roku rozléhá ulicemi ohňostroj a hluk, což má zahnat zlé duchy. Lidé odpalují petardy a tlučou na bubny nebo na kuchyňské hrnce, aby přivítali nový rok s nadějí a kladnou energií.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu