S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Divadlo Globe: Shakespearův odkaz

5 minut čtení
No items found.
Video

Divadlo Globe, ikonická stavba v Londýně, se záhy po svém otevření stala symbolem renesance divadla a vůbec kulturního oživení ve Spojeném království. Původní Divadlo Globe bylo postaveno již v roce 1599. Otcem zakladatelem nebyl nikdo jiný než herec a dramatik William Shakespeare, který se spolu s divadelní skupinou Lord Chamberlain's Men od počátku přímo podílel na jeho vzniku.

Přestože původní divadlo doslova lehlo popelem po devastujícím požáru v roce 1613, již o rok později se opět na jeho půdě hrálo. Divadlo bylo v rekordně krátké době zrekonstruováno a otevřeno. Mimochodem, hořet začalo během představení hry Jindřich VIII., a obecenstvo se nejprve mylně domnívalo, že hluk a efekty patří k divadelní inscenaci, záhy však všichni přítomní pochopili závažnost situace, když se během několika okamžiků ocitla celá budova v plamenech.

V roce 1642 byla v důsledku rozhodnutí puritánů uzavřena všechna londýnská divadla, tento osud se nevyhnul ani věhlasnému Shakespearovo divadlu Globe. Nastala dvacetiletá doba temna, kdy se po celé Velké Británii nesmělo z nařízení představitelů anglikánské církve hrát žádné divadlo, ba byly zakázány jakékoliv radovánky a světské umění.

Puritáni usilovali o purifikaci anglikánské církve od světských prvků a považovali divadelní představení za nevhodná a pohoršující, což bylo v rozporu s jejich náboženskými přesvědčeními. Měli také morální námitky vůči některým prvkům divadelní produkce, zejména vůči kostýmům, hudbě a tanci. Považovali to za projevy neřesti a rozptylu, který odvrací lidskou mysl od náboženských hodnot. Během anglické občanské války (1642–1651) mezi parlamentem a královskými silami, puritáni, kteří měli v parlamentu silný vliv, zakázali divadelní představení a uzavřeli divadla po celém království. Bylo to samozřejmě spojeno s jejich snahou o vyčištění společnosti od vlivů královského dvora. Toto období zákazu trvalo až do restaurace monarchie v roce 1660, kdy byla obnovená královská vláda pod novým králem, Karlem II. Obnovení královské moci přineslo také znovu zprovoznění divadelních institucí, nazkoušení nových představení a vůbec nástup nové éry anglického divadla.

Karel II. byl velkým podporovatelem divadelního umění, i díky jeho entuziazmu nastala zcela nová etapa, takzvaná Restaurační éra (1660-1710). Během tohoto období vzkvétala nová forma dramatické tvorby nazývaná restaurační drama. Hry byla často zábavnější, smyslnější a odvážnější než dramatická díla z předchozích let před puritánským obdobím plným zákazů.

V roce 1660 byla založena první anglická divadelní společnost známá jako King's Company, která hrála právě na scéně Divadla Globe. Následky požáru ze začátku 17. století se ovšem v optice času ukázaly býti dosti limitující, a tak byla na stejném místě postavena nová budova divadla v roce 1674. Tato nová budova však nebyla identická s původním objektem, divadelní znalkyně a znalci tak dnes čile spekulují, že Globe tehdy přišlo o podstatnou část své svébytné shakespearovské aury.

Během Restaurační éry vynikli noví dramatikové, jako například William Wycherley či William Congreve. Jejich hry byly populární pro zdravou jízlivost, satiru, komedii a sociálně-kritické, s nadsázkou, až zhoubné portrétování společenských vrstev.

V průběhu 18. a 19. století prošlo Divadlo Globe několika obdobími úpadku a pokusů o nastolení nových pořádku. K úplné obnově původního věhlasu však již nikdy plně nedošlo. Změny vkusu a preference publika měly vliv na to, jaké hry se hrály. Nastal také odklon od původních děl. Překotné změny ve společnosti se zrcadlily i na vkusu a chování lidí.

V průběhu viktoriánské éry došlo k rekonstrukci divadla. Byly provedeny renovace a v roce 1864 bylo Globe znovuotevřeno, přičemž vznikla zcela nová divadelní hala. Po původní Shakespearově budově toho však již mnoho nezůstalo. Ba dokonce příliš nezbylo ani po Globe z Restaurační éry, nová viktoriánská struktura se alespoň snažila vše postavit ve stejném duchu.

V roce 1997 bylo Divadlo Globe znovu otevřeno v podobě repliky původního divadla. Moderní replika, postavená poblíž místa původního divadla v historické čtvrti Bankside, přináší návštěvníkům autentický zážitek ze Shakespearových her. Návrat ke kořenům.

Divadlo Globe bylo nově postaveno s ohledem na historickou autenticitu, vyhotoveno bylo s maximální péčí a úctou, tradičními materiály a technikami. Má také otevřenou střechu, umožňující návštěvnicím a návštěvníkům sledovat představení pod otevřeným nebem, což vytváří jedinečnou, až antickou atmosféru.

Zajímavosti:

  • Kult Williama Shakespeara: Divadlo Globe se v průběhu staletí stalo centrem pro shakespearovská představení a tematické kulturní akce. Každý rok se zde odehrávají shakespearovské hry, koncerty, přednášky a další kulturní události, přičemž se dramaturgie snaží zachovat ducha renesančního divadla.
  • Přesah do společnosti: Vedle shakespearovských produkcí nabízí Globe také příležitost pro moderní představení a rozvíjí také vlastní vzdělávací programy. Prostor slouží jako platforma pro podporu a rozvoj divadelního umění jako takového, případně nových interpretací Shakespearových děl.
  • Původ materiálu: Úplně původní Divadlo Globe bylo postaveno opravdu v krátkém čase několika měsíců, přičemž se na jeho stavbu použilo dřevo z jiného zrušeného divadla nazvaného "The Theatre".
  • Unikátní střešní architektura: Otevřená střecha Globe je známá jako "heavens," což bylo tradiční označení pro střechy londýnských divadel v době Shakespeara.
  • Ztracená díla: Existuje teorie, že několik ztracených her od zakladatele divadla, Williama Shakespeara, může být ukryto někde v divadle. Někteří věří, že jsou spisy schovány pod podlahou nebo v nějakém tajném úkrytu, jiní tvrdí, že vše lehlo popelem při středověkých požárech.
  • Prokletí Macbeth: Podle divadelního pověrčivého přesvědčení je hra Macbeth obestřena prokletím. Říká se, že vyslovit jméno hry uvnitř divadla přinese smůlu, a proto je mezi divadelníky běžné používat pro hru eufemismus typu "The Scottish Play".
  • Ohnivý incident: V roce 1613, během představení hry Jindřich VIII., došlo k dramatické události, když se pyrotechnika používaná pro zobrazení požáru na scéně neočekávaně rozhořela. Divadlo se ještě při spěšné evakuaci zčásti zřítilo, naštěstí však nikdo nebyl zraněn.
  • Shakespearova socha: Na nábřeží nedaleko Divadla Globe byla v roce 1912 odhalena socha Williama Shakespeara. Legenda praví, že socha je otočená zády k divadlu, protože by se Shakespearovi příliš nepozdávalo, jak se za tři století proměnila budova i atmosféra původního Globe.
  • Duchařina: Šiřitelé městských mýtů tvrdí, že je divadlo zaručeně plné duchů, údajně prý kdokoliv v jeho útrobách stráví noc, odnese si podivné a nevysvětlitelné zážitky.
  • Shakespearova kouzla: Někteří také věří, že Shakespearova působivá slova mají kouzelnou moc. Mezi senzitivnějšími návštěvnicemi a návštěvníky bylo během staletí evidováno několiko případů, kdy hosté, sedící v první řadě, doslova fyzicky cítili mrazivý šepot Shakespearových postav.
  • Mezi nejslavnější představení, odehrávající se v na jevišti Globe patří: Romeo a Julie (klasická tragédie o zakázané lásce); Hamlet (tragédie o dánském princovi Hamletovi); Macbeth (temná a tragická hra o skotském králi Macbethovi); Sen noci svatojánské (komedie s nadpřirozenými prvky); Othello (tragédie o žárlivosti a zradě); Dvanáctá noc (komedie o lásce a zmatcích); Bouře (fantastická hra o osamělém kouzelníkovi Prosperovi a vznešené síle přírody).

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu