S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

HMS Belfast: Legendární křižník, který sehrál roli v 2. světové válce

3 minuty čtení
No items found.
Video

Loď s hrdou historií, HMS Belfast, byla postavena v Belfastu v Severním Irsku a spuštěna na vodu byla v roce 1938. Původně sloužila jako lehký křižník britského královského námořnictva a během 2. světové války se aktivně zapojila do řady klíčových konfliktů.

Hned po svém uvedení do provozu v roce 1939 se HMS Belfast zařadila do konvoje směřujícího do Norska. Poté se účastnila bitvy u Severního mysu v roce 1940, kde sehrála klíčovou roli v potopení německého bitevního křižníku Scharnhorst. Během války loď dále operovala v Atlantiku, Středozemním moři a v Indickém oceánu, kde chránila konvoje a bombardovala nepřátelské pozice.

Po válce HMS Belfast sloužila v Koreji a v roce 1956 prošla rozsáhlou modernizací. V roce 1963 byla loď vyřazena z provozu a zakotvena v Portsmouthu. V roce 1971 ji koupilo Imperial War Museum a přetáhlo do Londýna, kde je od té doby přístupná veřejnosti jako muzeum.

Návštěvnice a návštěvníci muzea HMS Belfast se mohou projít po palubách lodi a prozkoumat její vnitřní prostory. Mohou se dozvědět o životě na palubě během války, prohlédnout si zbraně a vybavení a navštívit můstek, odkud kapitán loď řídil. Muzeum také nabízí interaktivní expozice a filmy, které přibližují historii lodi a její role ve 2. světové válce i při pozdějším novém světovém uspořádání.

Zajímavosti:

  • Zajímavosti z historie HMS Belfast: Během 2. světové války loď ujela přes 200 000 mil a vystřelila přes 2 000 granátů.
  • 900 statečných: Na palubě HMS Belfast sloužilo během války přes 900 mužů.
  • Nepotopitelná: Loď byla zasažena německou torpédovou pumou, ale dokázala se udržet na hladině.
  • Jediná a jedinečná: HMS Belfast je jediná zachovalá loď ze tří křižníků třídy Town, která se zapojila do bitvy u Severního mysu.
  • Poštovní známka: V roce 1971 byla vydána poštovní známka s motivem HMS Belfast.
  • Národní památka: V roce 2005 byla HMS Belfast prohlášena za národní památku.
  • Filmová kulisa: HMS Belfast se objevila v několika filmech, včetně "The Cruel Sea" (1953) a "Dunkirk" (2017).
  • Modelářská lahůdka: Existuje mnoho modelů HMS Belfast v různých měřítkách, včetně detailního modelu 1:72, který je vystaven v lodním muzeu.
  • Virtuální prohlídka: Muzeum HMS Belfast nabízí virtuální prohlídku lodi online.
  • Vzdělávací programy: Na palubě HMS Belfast se koná řada akcí a událostí, včetně koncertů, přednášek a workshopů. Muzeum HMS Belfast nabízí také vzdělávací programy pro školy a mládežnické skupiny.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu