S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Horse Guard's Parade: Ve stínu kopyt britské královské gardy

3 minuty čtení
No items found.
Video

Za neutichajícím hřmotem londýnských ulic se v srdci historického Westminsteru rozkládá Horse Guard's Parade – místo, kde dějiny a elegance spočívají ve stínu kopyt britské královské gardy. Toto nádherné prostranství, omývané dávnými příběhy, je nejen pohledem na vojenské tradice, ale také na nádheru, kterou lze najít v jednom z nejznámějších londýnských náměstí.

Horse Guard's Parade není pouze shromaždištěm vojenských ceremonií, ale i scenérií, kde tančí čas v rytmice středu města - Whitehall. Při každém pohledu na tuto historickou plochu se otevírá okno do minulosti, kdy vojenská preciznost spojená s královským přepychem ještě umocňovala slávu britské říše.

Ovšem vše, co dnes známe jako Horse Guard's Parade, datuje svou historii do 18. století. Jak již název napovídá, místo je neodmyslitelně spjaté s koňmi, původně sloužilo jako cvičiště pro vojenské oddíly, později se stalo vyhledávaným prostranstvím pro uskutečňování slavnostních královských jízd a přehlídek. Zde se také odehrávaly korunovace či triumfální návraty z válek, což toto místo zapsalo do sdílené kolektivní paměti i srdcí národa.

Dnes je Horse Guard's Parade známé především pro slavnostní vojenské přehlídky, včetně každodenních výměn stráží, ale i dalších velkolepých ceremonií. Monumentální budovy Horse Guards Barracks a Old Admiralty Building mají původní význam, stále tak slouží pro vojenské účely, což dodává celému místu nádech vznešenosti a respektu.

Otevřete brány k historii na tomto ikonickém londýnském náměstí, kde se každý moment stává součástí královského příběhu. Horse Guard's Parade je nejen vojenským prostorem, ale i živým divadlem, kde se tanec času odehrává pod dohledem historie a ve svých představách lehce podlehnete dojmu, že jste součástí královských jízd.

The Household Cavalry Museum

Muzeum má rozsáhlou sbírku artefaktů, které dokumentují historii Household Cavalry od jejího vzniku v roce 1660 až po současnost. Sbírka zahrnuje uniformy, zbraně, vlajky, obrazy a další předměty.

Návštěvníci muzea mohou vidět:

  • Historické uniformy Household Cavalry z různých období. Uniformy jsou vyrobeny z luxusních látek a zdobeny bohatou výšivkou a kovovými ozdobami.
  • Zbraně používané Household Cavalry v boji. Mezi zbraně patří šavle, pistole, karabiny a děla.
  • Vlajky Household Cavalry, které se používají při oficiálních příležitostech. Vlajky jsou vyrobeny z hedvábí a zdobeny heraldickými symboly.
  • Obraz Household Cavalry v akci. Obraz byl namalován v roce 1815 a zachycuje Household Cavalry v bitvě u Waterloo.
  • Další předměty, které dokumentují historii Household Cavalry, jako jsou fotografie, dopisy a osobní předměty vojáků.

Muzeum také nabízí řadu interaktivních exponátů, které návštěvníkům umožňují dozvědět se více o Household Cavalry. Návštěvníci mohou například vyzkoušet si, jak se nosí historická uniforma, nebo se dozvědět více o tom, jak se cvičí koně Household Cavalry.

Zajímavosti:

  • Výměna stráží: Tipujete, že právě výměna stráží je tím stěžejním důvodem pro návštěvu tohoto plácku? Tak to jste trefili jackpot. Tisíce dychtivých turistek a turistů denně netrpělivě přešlapují na místě, aby spatřili onu slavnost, kdy příslušníci Královské gardy vykonají onu slavnou výměnu stráží. Výstavní uniformy a precizní formace přitahují pozornost tisíců diváků. A na magnetkách naleznete výměnu stráží téměř tak často jako červený třpyt doubledeckeru.
  • Historická kulisа: Kořeny tohoto místa sahající do 18. století, kdy sloužilo jako cvičiště pro vojenské oddíly. Dnes spojuje vojenskou historii s královskou tradicí.
  • Socha Karla I. na koni: Náměstí dominuje monumentální jezdecká socha Karla I. Tato impozantní socha slouží jako vizuální připomínka stuartovské éry.
  • Němý svědek korunovačních slavností: Horse Guard's Parade bývá svědkem historických událostí, včetně korunovačních slavností a vojenských přehlídek. Místo je spojováno s klíčovými okamžiky historie britského království.
  • Alternativní kultura: Dnes je Horse Guard's Parade využíváno nejen pro vojenské přehlídky, ale také jako prostor pro kulturní akce. Koncerty, veřejné performance a další události oživují toto historické místo, které si sice i při pěstování umění zachovává tradici, zároveň ale tato neobvyklá fúze působí naprosto přirozeně.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu