S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hrad Windsor: Středověké obydlí britských králů a královen

3 minuty čtení
No items found.
Video

Hrad Windsor, majestátní sídlo britských panovníků, se tyčí nad Temží už od 11. století. Jeho bohatá historie je protkána pikantními příběhy, královskými korunovacemi a osudovými událostmi, které formovaly dějiny Anglie.

Hrad Windsor založil Vilém Dobyvatel v roce 1070 jako strategickou pevnost na strmém kopci. Postupně se z hradu stala oblíbená rezidence anglických panovníků, kteří ho rozšiřovali a přestavovali podle svého vkusu.

Zároveň Windsor zažil i svá temná období. V roce 1216 zde byl uvězněn princ Ludvík VIII. Francouzský, a to v ne zrovna komfortních podmínkách - v kobce bez oken a s minimem jídla. O sto let později se zase na hradě odehrála pikantní aféra mezi králem Edwardem III. a jeho milenkou Alice Perrersovou. Ta si užívala královskou přízeň a nezměrné bohatství, což vzbudilo nevoli šlechty, která se kvůli milence obrátila i proti královi.

Hrad Windsor byl také oblíbeným sídlem královny Alžběty II., která zde během své dlouhé vlády trávila víkendy a letní dovolené. V roce 2020 se hrad stal útočištěm královny a krále Philipa během koronavirové pandemie.

Návštěvnice a návštěvníci hradu Windsor se mohou podívat do reprezentačních prostor, včetně Státní jídelny, Trůnního sálu a Kaple svatého Jiří. V kapli se nacházejí hrobky mnoha anglických panovníků, včetně Jindřicha VIII. a Karla I. Za vidění stojí také Královská knihovna či Státní sbírka obrazů.

Mezi další atrakce hradu Windsor patří Královská stáj, kde se nachází koně, které vládnoucí královská rodina používá pro ceremoniální účely. Dále Doll's House, neboli domeček pro panenky královny Marie, vybavený miniaturním nábytkem a dekoracemi. V neposlední řadě pak celý komplex obklopující Windsor Great Park, rozlehlý park s lesy, loukami a jezery, ideální pro procházky a pikniky.

Zajímavosti:

  • Strašidelná postava: Prý se na hradě zjevuje duch královny Anny Boleynové, která zde byla v roce 1536 popravena.
  • Královská zábava: V roce 1805 se na hradě konal velkolepý ples, na který se sjela celá evropská šlechta. Jednalo se údajně o nekonečný a velmi dekadentní večírek.
  • Tajná chodba: Pod hradem se prý nachází tajná chodba, která vede do Eton College.
  • Zničující požár: V roce 1992 hrad Windsor zachvátil rozsáhlý požár, který způsobil škody za miliony liber.
  • Nečekaní hosté: V roce 2015 se na hrad vloupal pár nezbedníků a v královské posteli si uspořádal piknik.
  • Svatby celebrit: Na hradě se konaly svatby celebrit, za všechny zmiňme zpěváka Eltona Johna.
  • Královská svatby: V nejnovější historii se na místě konaly dvě významné svatby. V roce 2005 se na hradě vzali tehdejší princ Charles a Camilla Parker Bowles. V roce 2018 se v hradní kapli konala svatba prince Harryho a Meghan Markle.
  • Historie během WWII: Během druhé světové války sloužil hrad jako útočiště pro královnu Alžbětu II. a princeznu Margaret. V roce 1940 byl přitom komplex bombardován německým letectvem Luftwaffe.
  • Počet psů: Královna Alžběta II. na hradě na sklonku svého života chovala na tři desítky psů.
  • Nezměrné zásoby: Hradní kuchyně každý den spotřebuje 25 000 vajec a v hradních sklepích se nachází 300 000 lahví vína.
  • Velká slavnost: Na hradě se koná každoroční ples pro 10 000 hostů.
  • Celosvětový význam: Hrad Windsor je nejnavštěvovanějším hradem na světě.
  • Pikantérie na závěr: Hradní strážci nosí medvědí kůže jako součást uniformy.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu