S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Christ Church: Katedrála, kolej a kulisa filmů o Harrym Potterovi

8 minut čtení
No items found.
Video

Christ Church, oficiálně "The Dean and Chapter of the Cathedral Church of Christ in Oxford of the Foundation of King Henry the Eighth", je jedinečnou institucí v srdci Oxfordu. Snoubí se v ní majestátnost katedrály, bohatá historie sahající až do 16. století a prestiž oxfordské koleje, která vzdělávala mnoho slavných osobností a stala se kulisou pro ikonické scény z filmů o Harrym Potterovi.

Historie

Původ Christ Church sahá až do roku 1525, kdy kardinál Thomas Wolsey založil na místě augustiniánského kláštera "Cardinal College". Po Wolseyho pádu v roce 1529 se koleje ujal král Jindřich VIII. a v roce 1546 ji znovu založil pod jménem "Christ Church". Katedrála, která je součástí koleje, slouží od té doby jako biskupský kostel pro diecézi Oxford.

Během staletí prošla Christ Church mnoha změnami a rozšířeními. V 17. století byl vybudován impozantní Tom Tower, dominanta Oxfordu, a v 18. století prošlo rozsáhlou rekonstrukcí hlavní nádvoří. V 19. století se kolej rozrostla o nové budovy a katedrála se dočkala rozsáhlé restaurace.

Christ Church hrála důležitou roli v historii Anglie. V 17. století se stala centrem royalistického odporu proti parlamentu během anglické občanské války. V 19. století se kolej stala baštou liberalismu a reformního hnutí.

Christ Church je úzce spjata s Oxfordskou univerzitou. Studenti koleje jsou členy univerzity a mají přístup k jejím učebnám, knihovnám a laboratořím. Kolej má také vlastní fakultu a nabízí širokou škálu studijních programů. Dnes je Christ Church prosperující kolejí s více než 600 studenty a 400 akademiky. Je to také oblíbená turistická destinace, která láká návštěvníky z celého světa.

Christ Church a filmová série o Harrym Potterovi

Christ Church se stala ikonickou kulisou pro filmové adaptace knih o Harrym Potterovi. Návštěvníci si tak mohou projít prostory, které se ve filmech proměnily v Bradavice.

  • Hlavní schodiště: Monumentální schodiště, které se ve filmech objevuje v úvodní scéně, kdy profesorka McGonagallová provádí Harryho, Rona a Hermionu po Bradavicích. Ve skutečnosti slouží jako schodiště do katedrály.
  • Velká jídelna: Majestátní jídelna Christ Church se stala inspirací pro Velkou síň v Bradavicích. Dlouhé stoly, lustry a impozantní krb vytváří magickou atmosféru, kterou si fanoušci filmů jistě zamilují.
  • Katedrála: Katedrála v Christ Church se ve filmech objevuje jako nemocniční křídlo v Bradavicích. Klenuté chodby a klidná atmosféra dodávají tomuto místu tajemný nádech.
  • Tom Quad: Klidné nádvoří obklopené historickou architekturou sloužilo ve filmech jako Bradavické nádvoří, kde se studenti procházeli a povídali si.

Christ Church a možnost turistické návštěvy

Christ Church nabízí prohlídky s průvodcem, audioprůvodce, vzdělávací programy pro školy a skupiny a možnost pořádání soukromých akcí a oslav. Vstup do katedrály je zdarma, prohlídka koleje je zpoplatněna. Doporučuje se rezervace vstupenek předem, zvláště v hlavní turistické sezóně. V areálu Christ Church se nachází kavárna a obchod se suvenýry. Fotografování je v areálu Christ Church povoleno s výjimkou katedrály.

Zajímavosti:

  • Christ Church je největší oxfordská kolej s více než 600 studenty a 400 akademiky.
  • Mezi slavné absolventy Christ Church patří například Lewis Carroll, William Gladstone, Albert Einstein a Tony Blair.
  • V katedrále se konají pravidelné bohoslužby, koncerty a recitály.
  • Christ Church je oblíbeným místem natáčení filmů a seriálů, například "Harry Potter" a "Brideshead Revisited".
  • V areálu koleje se nachází krásná zahrada s fontánami a sochami.
  • Christ Church má vlastní pivovar, který produkuje pivo "Christ Church Ale".
  • Studenti Christ Church se nazývají "Churchey".
  • Tradičním pokrmem v Christ Church je "Christ Church pudding", sladký dezert s rozinkami a brandy.
  • Každý rok se v Christ Church koná "Gaudy Night", slavnostní večeře pro absolventy koleje.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu