S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Leicester Square: Barevné kulturní dědictví

4 minuty čtení
No items found.
Video

Leicester Square, náměstí v pomyslném srdci Londýna, je více než jen prostranstvím mezi čtyřmi hlavními třídami. Od svého vybudování v 17. století se toto náměstí stalo nejen jedním ze symbolů města, ale i epicentrem zábavy, kultury a historie, kde se snoubí minulost se současností. Křižovatka prostoru i času.

Toto náměstí bylo původně plánováno jako ideální místo pro aristokratické rezidence, ale brzy se mělo stát prostorem, kde se křížily společenské cesty. Zdejší divadla, kavárny a obchody začaly lákat nejen londýnskou smetánku, ale i běžné obyvatelky a obyvatele, vytvářející svými návštěvami nikdy neustávající pulz tohoto jedinečného místa v neméně jedinečném městě.

Leicester Square bylo pojmenováno po hraběti z Leicesteru, vlivném aristokratovi, jehož rezidence zde stávala. Od 17. století pak bylo místem kulturních událostí, od divadelních představení po veřejné shromáždění. Stavební boom v 19. století přinesl změny do tváře náměstí, kdy se transformovalo z aristokratické rezidenční oblasti na kulturní a společenské centrum města.

Leicester Square si rychle získalo pověst kulturního centra Londýna. Divadelní produkce, koncerty a výstavy se zde staly neoddělitelnou součástí místní atmosféry. Jednotlivé instituce se brzy stávají symboly města, namátkou divadlo Hippodrome či kino Odeon dodávají náměstí nádech kultu i tradice.

Náměstí také hraje klíčovou roli v kinematografii. První veřejné promítání filmů se zde uskutečnilo v roce 1896, čímž se položil základ k pozdějšímu označení náměstí za "Londýnský Hollywood".

Leicester Square bylo a stále je považováno za domov londýnského divadelního života. Mnohá významná divadla jako Prince of Wales Theatre či Wyndham's Theatre, zde vynesla na scénu premiéry klasických i moderních dramat.

Zajímavosti:

  • Zrození britského filmového průmyslu: Ano, kde jinde než právě zde na Leicester Square byl před téměř sto třiceti lety otevřen první ostrovní kinematograf, což odstartovalo éru hraného filmu.
  • Prémiové místo premiér: James Bond, Harry Potter, Star Wars nebo Notting Hill. Tušíte, co zmíněné filmy spojuje? Právě na Leicester Square se uskutečnila jejich premiéra.
  • Sochy významných osobností lemují náměstí. Počínaje klasikem Williamem Shakespearem, přes Antona Pavloviče Čechova, Charlieho Chaplina nebo třeba Alanna Turinga a Dannyho Kaye. Sochy významných a nadčasových person dané doby zdobí náměstí, čímž dotváří atmosféru výjimečnosti.
  • Vánoční pouť: Každý prosinec se zde koná malá vánoční pouť pro nejmenší.
  • Lokální gastroscéna: Leicester Square je domovem mnoha ikonických restaurací a kaváren, které nabízejí nejen skvělé jídlo, ale i autentickou atmosféru.
  • Tajný tip na závěr: Navštivte náměstí po setmění. Jeho nápadité osvětlení totiž vytváří doslova magického genia loci.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu