S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

London Eye: Otevře vám bránu do londýnského nebe

4 minuty čtení
No items found.
Video

London Eye, původně známé jako Millennium Wheel, bylo otevřeno v roce 2000 jako jedno z hlavních stavebních děl k přivítání nového tisíciletí. Toto obří ruské kolo, nacházející se na jižním břehu Temže, bylo postaveno jako dočasná atrakce, ale jeho obrovský úspěch a oblíbenost mezi návštěvnicemi a návštěvníky vedly k tomu, že zůstalo pevně zakotvené v londýnském panoramatu. Nyní je ikonickým symbolem města a jeho silueta je jedním z nejznámějších pohledů na Londýn.

Jedná se o vůbec největší atrakci tohoto typu v Evropě. Architektonicky výrazné kolo bylo navrženo studiem Marks Barfield Architects. Každá z jeho 32 kabin s průhlednými stěnami poskytuje ohromující výhled na panorama Londýna. Stavba dosahuje výšky 135 metrů, což z ní činí jednu z nejvyšších stavbou svého druhu na světě.

London Eye je zavěšené kolo, což znamená, že není pevně umístěné na ose. Jeho otočné hnutí je poháněno elektromotorem, což umožňuje plynulý a bezpečný zážitek pro všechny pasažérky, pasážery i pasažérčata. Otočení kolem své osy trvá přibližně půlhodinu.

Jak již bylo naznačeno výše, London Eye se rychle stalo jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Londýně. Denně přitahuje tisíce návštěvníků, kteří si plánují vychutnat nádherný výhled na město z jedné z rotujících kabin, ideálně za západu slunce.

A pro ty z vás, ve kterých by se krve nedořezalo, kdyby se měli do kabiny nalodit, tak je neméně působivým zážitkem i jistit své bližní zpod točícího se kola.

Zajímavosti:

  • Kolo London Eye nebylo jedinou stavbou oslav milénia: V roce 2000 bylo ve Velké Británii otevřeno i několik dalších staveb, které měly přivítat nové tisíciletí ve velkolepém stylu. Žádná sice nedosahuje světového věhlasu London Eye, ale rozhodně se nejedná o žádné upozaděné polozapomenuté projekty, posuďte sami: 1) The Millennium Bridge - pěší most přes Temži spojuje St. Paul's Cathedral s Tate Modern a Globe Theatre; 2) The Millennium Dome - dnes The O2, obrovská kopule sloužící jako multifunkční areál a koncertní hala; 3) The Millennium Bridge v Newcastelu; 4) The Millennium Wheel v Bristolu; 5) The Millennium Stadium v Cardiffu.
  • Jakou má Londýn zrovna náladu? Zdvihněte zrak a podívejte se na zabarvení London Eye! Londýnské kolo je často osvětlováno při různých příležitostech a událostech, přičemž speciální, tématické barevné kompozice přidávají dojemné i dramatické efekty na londýnské noční nebe. Některé z příležitostí, při kterých bývá London Eye osvětleno speciálním způsobem, zahrnují: 1) Silvestrovské oslavy - barevná světla se synchronizují s ohňostrojem, vytvářejíce nádherný vizuální zážitek pro všechny přítomné; 2) Vánoce; 3) Světový den vody - k podpoře globálního Dne vody bývá London Eye osvětleno symbolicky modrou barvou; 4) Světový den boje proti AIDS - v rámci osvětlení bývá London Eye zbarveno červeně; 5) LGBTQ+ - během Pride měsíce a jiných událostí spojených s LGBTQ+ komunitou bývá London Eye osvětleno duhovými barvami podporujícími rovnost a různorodost. Zároveň kolo čas od času mění svou barvu i při případech vyjádření solidarity např. s přírodní katastrofou, teroristickými útoky nebo válkou.
  • London Eye jako filmová kulisa: Znáte seriál Sherlock? Tak pak díky jeho znělce jistě také víte, jak London Eye vypadá. Toto fotogenické kolo se ale objevuje ve vícero seriálech a filmech, za všechny zmiňme Harry Potter a Kámen mudrců (2001) nebo řadu filmů o komiksových superhrdinech Dr. Strange (2016), Kingsman (2014) nebo Thor (2013).
  • Romantická večeře pro dva, aneb zůstat viset ve vzduchu nad Londýnem: Pro zamilované páry nabízí London Eye i možnost zarezervovat si soukromou kabinu, kde se podává večeře a dokonce vám k ní místní someliéři i napárují vína. Nuže, ideální příležitost nalézt na dně sklenky zásnubní prstýnek, že?
  • Speciální noční jízdy: Před návštěvou London Eye si na jejich webu či profilech na sociálních sítích zjistěte, zda se právě v čase vaší návštěvy konají speciální noční jízdy. Viditelnost až čtyřicet kilometrů sice neoceníte tak jako za dne, ovšem světýlka jsou světýlka a dotváří překrásnou atmosféru výjimečnosti.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu