S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Národní galerie: průřez dějinami malířského umění

3 minuty čtení
No items found.
Video

Národní galerie v Londýně byla otevřena již v roce 1834 a dnešní optikou představuje základní kámen britské kulturní scény. Prvních 38 obrazů, které tvořily jádro sbírky, pocházelo ze soukromé sbírky bankéře Johna Julia Angersteina. Od té doby se sbírka postupně rozrůstala a dnes obsahuje více než 2 300 obrazů.

Tato umělecká instituce, sídlící v dominantní budově na Trafalgar Square, nachází své kořeny ve snaze sdílet umění s veřejností a osvětlit dnešní (včerejší i zítřejší) svět skrze estetický pohled na dějiny i lidstvo jako takové.

Architektonický skvost byl navržen architektem Williamem Wilkinsem a samotná galerie vznikla jako reakce na potřebu veřejného přístupu k umění. Její zakladatelé, vedeni přesvědčením, že umění by mělo být pro všechny, vybudovali sbírku, která zahrnuje díla od italských renesančních mistrů až po moderní umělce napříč světem.

Ve své historii prošla galerie několika rozšířeními, aby mohla pojmout dodnes živelně rostoucí sbírku.

Galerie je nejen architektonickým klenotem, ale také hrdým nositelem uměleckého bohatství. Její sbírka zahrnuje díla od mistrovských malířů jako Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, van Gogh a mnoha dalších. Každý krok v jejích sálech je ponořením se do uměleckého oceánu emocí.

V několika sálech můžete sledovat vývoj umění od renesance až po moderní dobu. Tato cesta umožňuje návštěvnicím a návštěvníkům sledovat nejenom změny ve výtvarném stylu, ale i v historických a kulturních kontextech. Naučné a inspirativní místo, které rozhodně stojí za návštěvu!

Zajímavosti:

  • Mistr a učedník: Leonardo a Salaí: Leonardo da Vinci nebyl pouze významným umělcem, ale také učitelem. Jeho žákem byl Salaí, mladík, jehož tvorba se objevuje na několika plátnech, které můžeme v Národní galerii spatřit.
  • Mona Lisa v Londýně? Kopie Leonardova klenotu: Ve sbírce Národní galerie se nachází kopie Leonardovy Mona Lisy, kterou však vytvořil právě jeho žák. Úsměv Mony Lisy však překračuje hranice prostoru i času, ať již na originálním plátně nebo z ruky Mistrova učedníka.
  • Odhalíte Rembrandtovo tajemství? Rembrandt byl mistrem světla a stínu. Jeho tajemné používání světloher i stínoher upoutá natolik, že právě u jeho děl v galerii nalezneme zpravidla nejpočetnější hloučky návštěvnic a návštěvníků, zkoumajících doslova každý detail jeho prací.
  • Rembrandtova autoportrétová řada: Rembrandt se v galerii prezentuje iskrze sérii autoportrétů, ukazujících jeho schopnost zachytit vlastní podstatu.
  • Jedinečný Vincent van Gogh: V sálech galerie také naleznete van Goghova nejznámější díla, včetně "Kavárny v noci" a "Slunečnic". Již jen pouť za poznáním barevného jazyka umělcovy osamělé duše je doslova pohlcující.
  • Melodické království mistra Moneta: Impresionistická díla Moneta, jako "Vodní lilie", přenášejí diváky do prostředí, kde barvy tvoří vlastní melodii.
  • Pointilismus, aneb vytečkovaný umělecký experiment: Obraz Georgese Seurata, "Koupání v Asnières", představuje jeho experiment s pointilismem, postimpresionistickou uměleckou technikou vytváření obrazů se zachycením pohybu pomocí malých teček.
  • Sbírka antických pokladů: Národní galerie stále rozšiřuje své sbírky i o umění z dob dávno minulých, pokochat se tak můžete například sbírkou antických pokladů, včetně soch a váz.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu