S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Oxford: Kouzelné toulky věděním i dějinami

4 minuty čtení
No items found.
Video

Oxford, město známé svou prestižní univerzitou a historickými památkami, představuje jedinečnou symbiózu moderního vědění a prastarého kouzla dějin. Všemu samozřejmě vévodí Oxfordská univerzita, založená ve 12. století, kterou lze považovat za klíč k srdci celého města.

Oxford je město s bohatou historií, která sahá až do raného středověku. Jeho vývoj byl úzce spjat s rozvojem univerzity a vědeckým a kulturním dědictvím. Oxford, s jeho půvabnými uličkami, historickými budovami a významnými kolejemi, je jedním z nejstarších univerzitních měst na světě. Ve zmíněném 12. století se začaly v Oxfordu formovat první výukové instituce, předchůdci současné Oxfordské univerzity.

Začátky univerzity byly skromné, profesoři se setkávali se studenty v místních kostelech a domech. Během 13. století se věhlas Oxfordu ovšem dostává daleko za hranice Británie a toto místo se stává důležitým centrem vzdělání pro celou Evropu. Univerzita se rychle rozvíjí, při čemž koleje jako Balliol, Merton či University byly založeny právě v průběhu tohoto období.

V následujících stoletích se Oxford stává klíčovým hráčem v intelektuálním a kulturním dění. Významné postavy, jako John Wycliffe, který byl jedním z představitelů rané reformace, a filozof John Locke, působili právě v této instituci.

V 17. století se město zapojilo do občanských válek, když se přiklonilo k Parlamentu v konfliktu s králem Karlem I., ten byl v roce 1646 zajat a o tři roky později popraven. Později byl ustanoven parlamentní režim pod vedením Lorda protektora, Olivera Cromwella.

V následujícím století pak byl Oxford svědkem vědeckých a literárních revolucí. Mimochodem, asi nejslavnější jablíčkář, Isaac Newton, studoval právě na Oxfordské univerzitě.

V průběhu 19. století prošel Oxford rozsáhlými změnami a modernizací. Během této doby byly postaveny nové kolejní budovy a zlepšily se výukové metody. Město se stalo významným kulturním a vzdělávacím centrem. Podobně i ve 20. století hraje Oxford důležitou roli v politickém, kulturním a vědeckém životě Velké Británie.

Město a jeho univerzita si udržují svůj prestižní status dodnes, přičemž studenti z celého světa přicházejí hledat vzdělání a inspirovat se touto bohatou historií. Oxford zůstává nejen akademickým centrem, ale i fascinujícím městem s jedinečným spojením minulosti a současnosti s budoucností.

Zajímavosti:

  • Univerzita a ti druzí: Považovat univerzitu za jedinou významnou pamětihodnost Oxfordu by bylo chybou. Pojďme se vydat po stopách dalších zajímavých oxfordských budov a institucí.
  • Blackwell's: Knižní radost v nitru města, jak jinak pozvat k průzkumu jednoho z největších knižních obchodů na světě. Oxfordská univerzita a knihy jsou nerozlučitelně spojeny, a právě toto okouzlující knihkupectví je místem, kde se setkáváte s myšlenkami velkých myslitelek a myslitelů.
  • Bodleian Library: Knihovna s věží inspirovanou křižáckým hradem, je vrcholem architektonického mistrovství. Prozkoumejme zde rozlehlé haly, kde slova dávných autorů šeptají mezi knižními regály. A pozor, platí zde opravdu konzervativní pravidla, takže se chovejte nadevše slušně!
  • Ashmolean Museum: První veřejné muzeum na světě; nabízí umělecké poklady od starověku po modernu. Archeologie, antropologie i umění. Podnikněte cestu rozmanitými sbírkami a ocitněte se tváří v tvář sochám, obrazům a artefaktům, které vyprávějí příběhy lidské kreativity.
  • Science Oxford Centre a Museum of Natural History: Moderní Oxford není pouze o historii. Zmíněná muzea vás zvou na cestu do světa vědeckých objevů. Tajemství života a vesmíru vůbec, pod jednou, vlastně pod dvěma střechami.
  • Univerzitní koleje: Prozkoumejte koleje jako Magdalen a Christ Church, jejíž kaple se stala inspirací pro filmovou verzi bradavické školy v sérii Harry Potter. Kolej Magdalen Vás zase jistě zaujme impozantní kaplí a krásnými zahradami, kde každoročně probíhají tradiční májové písňové soutěže.
  • Radcliffe Square: Náměstí obklopené několika významnými budovami, včetně Radcliffe Camera, Sheldonian Theatre či University Church of St Mary the Virgin, což je kostel s vysokou věží, který nabízí panoramatický výhled na město a univerzitní kampus.
  • Sheldonian Theatre: Barokní divadlo postavené Christopherem Wrenem, které slouží jako místo univerzitních ceremonií a koncertů.
  • Carfax Tower: Historická věž v centru města, která nabízí výhled na okolní krajinnou architekturu.
  • Bridge of Sighs: Malebný kamenný most spojující dvě části Hertford College, pojmenovaný podle benátského Mostu vzdechů.
  • Oxford Castle: Zřícenina středověkého hradu, který byl přeměněn na turistickou atrakci s výstavou věnovanou historii místa.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu