S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Oxford Street: Životní zážitky na pulzující nákupní třídě

4 minuty čtení
No items found.
Video

Příběh Oxford Street, rušné tepny Londýna a centrum britského nakupování, sahá až do dob starověkých Římanů. Tehdy sloužila jako polní cesta spojující Londýn s Oxfordem. V 17. století se pak cesta stala oblíbenou destinací pro koňské projížďky aristokracie, přesně dle rčení, že i cesta může být cílem. V 18. století se podél Oxford Street začaly objevovat první obchody a domy, což je považováno za počátek její dnešní podoby.

Skutečný rozvoj Oxford Street nastal v 19. století s nástupem průmyslové revoluce a růstem kupní síly střední třídy. Zkraje dvacátého století byl otevřen obchod Selfridges, jeden z prvních moderních obchodních domů na světě, a Oxford Street se stala synonymem pro nakupování. V následujících desetiletích se na ulici objevily další ikonické obchody, jako například Debenhams, John Lewis nebo i v tuzemsku notoricky známý Marks & Spencer.

Nyní si představme dva ikonické obchodní řetězce: Marks & Spencer otevřel na Oxford Street své brány v roce 1930; toto obchodní místo bylo jedním z prvních, které nabízelo kvalitní zboží za přijatelné ceny. Pro Marks & Spencer bylo (a dodnes zůstává) typické poskytovat zákaznicím a zákazníkům široký výběr potravin, oblečení a dalších produktů pod jednou střechou. To obchodní dům Selfridges, otevřený v roce 1909, je od prvopočátku ikonou Oxford Street a jedním z nejnavštěvovanějších obchodů na světě vůbec. Napříč více než stoletou historií širokou škálu produktů, od luxusního oblečení a šperků až po potraviny a dárkové předměty. Známý je pro své inovativní marketingové kampaně, výstavy a jedinečnou atmosféru.

Dnes je Oxford Street dost možná nejrušnější nákupní ulicí v Evropě. Na téměř třech kilometrech délky se nachází přes 300 obchodů, od luxusních butiků světových značek až po cenově dostupné obchody pro širokou veřejnost. Nalezneme zde oblečení, obuv, elektroniku, kosmetiku, šperky, suvenýry a mnoho dalšího. Za všechny jmenujme ty nejznámější značky, které se rozhodly zde umístit jednu ze svých poboček: Primark, Selfridges, John Lewis, Debenhams, House of Fraser, Marks & Spencer, Zara, H&M, Nike, Adidas, Mango, New Look, Boots, Superdrug, Pandora, Apple, Samsung, Hamleys, Disney Store, LEGO.

Kromě nakupování si na Oxford Street mohou návštěvnice a návštěvníci vychutnat i gastronomické zážitky. V ulici se nachází řada restaurací a kaváren, které nabízejí výběr z kuchyní celého světa. Naleznete zde tradiční ostrovní puby, italské pizzerie, stylová francouzské bistra, pestré indické restaurace a mnoho dalšího.

Zajímavosti:

  • Kde a co je Oxford Street? Londýnská pěší zóna v úseku mezi Oxford Circus a Tottenham Court Road.
  • Lemována uměním: Na ulici se nachází několik soch a památek, včetně sochy královny Viktorie.
  • Stále inovována: V roce 2014 byla Oxford Street zrekonstruována a osazena novou dlažbou a pouličním osvětlením.
  • Těžko uvěřitelné číslo: Každý rok navštíví Oxford Street přes 300 milionů lidí.
  • Historie názvu: Název ulice pochází z Oxfordu, do kterého cesta vede.
  • Slavní obyvatelé: V ulici žili a pracovali slavní spisovatelé, umělci a politici, například Charles Dickens, William Shakespeare či Winston Churchill.
  • Filmové kulisy: Oxford Street se objevila v řadě filmů a seriálů, například "Paddington" nebo "Notting Hill".
  • Hudební inspirace: Ulice inspirovala mnoho hudebnic a hudebníků, mimo jiné i skupinu The Beatles, která o ní napsala píseň "Oxford Street".

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu