S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Oxfordská univerzita: Alma mater britských lídrů a laureátů Nobelovy ceny

3 minuty čtení
No items found.
Video

Oxfordská univerzita, založená ve 12. století, se může pyšnit jednou z nejbohatších a nejvýznamnějších historií ve světě vysokého školství. První koleje, včetně University College a Balliol College, vznikly již ve 13. století, a od té doby se univerzita stala domovem nejen britských, ale i světových intelektuálních géniů napříč obory.

Oxford je synonymem pro vědu a výzkum, je to studijní platforma určená k přemýšlení, rozjímání, nabízející prostor k nekonečným debatám a diskusím. Zdejší profesorský sbor čítá mnoho nositelů Nobelových cen a rozličných medailí a ocenění. Studentky a studenti z celého světa přicházejí do Oxfordu, aby prošli intenzivním studiem pod vedením světově uznávaných učenců.

A jak vlastně lze na Oxfordu studovat? Nejprve je třeba v online verzi odevzdat přihlášku a veškeré požadované doplňující materiály. Většina oborů na Oxfordu vyžaduje absolvování přijímacích zkoušek. Ty jsou navrženy tak, aby posoudily akademické dovednosti a analytické schopnosti uchazečů. Často se jedná o kombinaci specifických testů a motivačních pohovorů. Některé obory vyžadují absolvování odborných testů, zkoušek nebo hodnocení schopností. Postoupivší kandidáti jsou následně pozváni na pohovor. Během něj jsou zkoumány jejich analytické dovednosti, schopnost přemýšlet kriticky a schopnost komunikovat. Některé obory mohou vyžadovat i doporučující dopisy od učitelů nebo jiných odborníků, kteří uchazeče znají. Ve všech případech uchazeči musí napsat motivační dopis, ve kterém vysvětlují svůj zájem a důvody, proč chtějí studovat konkrétní obor na Oxfordu.

Oxfordská univerzita a Harry Potter

Koleje Oxfordské univerzity představují arkády, chodby a nádvoří, kde se prochází v duchu akademických zvyklostí. Dívčí kolej Christ Church, s velkolepou jídelnou, přímo inspirovala autorku Harryho Pottera, J.K. Rowling, a posloužila jako model pro Bradavice ve filmové sérii o tomto čarodějovi. Několik scén bylo natočeno také v oxfordské knihovně Bodleian Library. (Ta mimochodem obsahuje na 12 milionů unikátních knižních jednotek.) Vstup do knihovny na Nové koleji zase poslužil jako vzor pro vstup do Bradavic. Zajímavé jsou podobnosti v architektuře i autentické atmosféře obou míst. Univerzitní chřipka byla také inspirována Oxfordem, přesněji řečeno nemocnicí Radcliffe Infirmary, která byla v minulosti provozována v areálu univerzity.

Pro fanynky a fanoušky série o Harry Potterovi je Oxford jednou velkou zhmotněnou kulisou jejich fantazírování. Ovšem na univerzitě je toho k vidění ještě mnohem více. Taková Magdalen College láká svou výjimečnou kaplí a kouzelnými zahradami, a honosné univerzitní budovy, jako Bodleian Library a Radcliffe Camera, dodávají univerzitnímu kampusu punc vzdělanosti s nádechem tajemna.

Zajímavosti

Mezi významné absolventy Oxfordu patří:

  • Stephen Hawking (1942-2018): Legendární teoretický fyzik, kosmolog a autor, jehož práce v oblasti černých děr a kosmologie změnila náš pohled na Vesmír.
  • Albert Einstein (1879-1955): Sice většinu své akademické kariéry strávil v německy mluvících zemích, v roce 1931 ale získal Einstein čestný doktorát právě na Oxfordské univerzitě.
  • J. R. R. Tolkien (1892-1973): Slavný spisovatel fantasy literatury, známý především díky trilogii "Pán prstenů" a "Hobit". Tolkien působil také jako profesor anglického jazyka na Oxfordské univerzitě.
  • Indira Gandhi (1917-1984): První žena, která se stala premiérkou Indie, tuto funkci zastávala po dvě volební období. Absolvovala Somerville College na Oxfordské univerzitě.
  • Richard Dawkins (1941): Biolog, evoluční teoretik a autor několika populárních knih, včetně "Sobeckého génia". Působí jako profesor veřejného vědění na Oxfordské univerzitě.
  • Hugh Grant (1960): Britský herec, který se proslavil rolí v romantických komediích, jako například "Čtyři svatby a jeden pohřeb". Studoval na Nové koleji Oxfordské univerzity.
  • Tony Blair (1953): Bývalý britský premiér, který vystudoval práva na St John's College.
  • C. S. Lewis (1898-1963): Spisovatel a literární teoretik, nejznámější je jeho série fantasy knih "Letopisy Narnie". Působil jako profesor na Magdalen College.
  • Malala Yousafzai (1997): Aktivistka za práva dívek na vzdělání a nejmladší nositelka Nobelovy ceny za mír. Studuje na Lady Margaret Hall Oxfordské univerzity.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu