S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Památník královny Viktorie: Vzpomínka na koloniální éru

4 minuty čtení
No items found.
Video

Památník královny Viktorie, tyčící se hrdě před Buckinghamským palácem, je majestátním symbolem viktoriánské éry a trvalou vzpomínkou na nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Tento impozantní mramorový monument, odhalený v roce 1911, je dílem uznávaného architekta sira Astona Webba a sochaře Thomase Brocka.

Monumentální rozměry a symbolika

Památník, vysoký 25 metrů a široký 21 metrů, se skládá z mramorového baldachýnu s pozlacenou sochou královny Viktorie sedící na trůnu. Baldachýn je podpírán čtyřmi mohutnými sloupy z bílého mramoru, které symbolizují čtyři hlavní ctnosti: Moudrost, Spravedlnost, Milosrdenství a Pravdu. Na podstavci památníku se nachází sochy 16 významných osobností viktoriánské éry, včetně politiků, vojevůdců, umělců a vědců.

Význam a historie

Památník byl postaven na památku královny Viktorie, která vládla Velké Británii a Irsku 64 let (1837-1901). Během jejího panování zažila země nebývalý rozvoj a prosperitu, a proto je památník oslavou nejen jejího života, ale i celé viktoriánské éry. Stavba památníku trvala 10 let a financována byla z veřejných sbírek.

Umělecké provedení a detaily

Památník je vyzdoben bohatou sochařskou výzdobou a ornamenty. Baldachýn je zdoben reliéfy s biblickými výjevy a sochami andělů. Na podstavci se nachází sochy významných osobností viktoriánské éry, včetně Winstona Churchilla, Florence Nightingale a Davida Livingstona.

Památník jako turistická atrakce

Dnes je památník královny Viktorie jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Londýně. Návštěvníci si ho mohou prohlédnout zblízka a dozvědět se více o životě královny Viktorie a viktoriánské éře. Památník je také oblíbeným místem pro konání pietních akcí a oslav.

Zajímavosti:

  • Alžběta II.: V celé historii Spojeného království nalezneme ještě jednu vladařku, jež svírala otěže celé země ještě o pár let déle. Ve Velké Británii se zkrátka rodí ženy jako nezdolné bohyně. Ano, řeč je o nedávno zesnulé Alžbětě II., která vládla dokonce přes sedmdesát let.
  • Imperiální vznešenost: Socha královny Viktorie je vytesána z indického mramoru, což zdůrazňuje spojení s britskou koloniální expanzí. Barvy a textury kamene připomínají bohatství a různorodost britské říše v období, kdy právě tato ostrovní země vládla celému světu.
  • Symbolika symbolů: V rukou královny držící korunu a žezlo lze vidět symboliku královské moci a autority. Tyto atributy představují sílu a vládu viktoriánské éry.
  • Všudypřítomný kolonialismus: Reliéfy kolem sochy vyprávějí příběhy britské expanze a průmyslové revoluce. Rozkvět umění, vědy a lidství jako takového. Detailně vytesané scény dokumentují období velkých změn, které umožnilo vzniknout světu dnešních dní.
  • Křižovatka korunovačních cest: Památník stojí na klíčovém místě korunovačních cest, kudy procházejí noví panovníci. Památník tak pomyslně rámcuje začátek i konec každého vladaře.
  • Turistický magnet: Samotný památník se nachází přímo v centru centra města, nedaleko Buckinghamského paláce, je tak vlastně obklopen sice konzervativním, ale zároveň moderním městem, což vytváří silný kontrast mezi historií a současným věkem.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu