S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Radcliffe Camera: Příběh neobyčejné čítárny

3 minuty čtení
No items found.
Video

Oxford, město známé svou bohatou akademickou historií, se může pyšnit i architektonickým skvostem, který je zároveň svědectvím učení a vzdělání – Radcliffe Camera. Tato ikonická stavba, dokončená v roce 1749, byla navržena Jamesem Gibbsem a pojmenována podle Dr. Johna Radcliffa, významného lékaře, jenž financoval její výstavbu.

Radcliffe Camera je působivým příkladem neoklasicistní architektury, spojující palladiánské, gotické a neoklasicistní prvky. Její kulatý tvar a majestátná kopule ji dávají vyniknout v oxfordském panoramatu, přičemž samotná budova dnes budí dojem působivého středobodu.

Původně byla zamýšlena jako odborná vědecká knihovna, účel Radcliffe Camera tímto směrem jde dodnes, neb toho času budova slouží jako čítárna pro knihovnu Bodleian Library, která uchovává významnou sbírku historických a literárních děl. Až dvanáct milionů svazků knih!

Radcliffe Camera se stala symbolem akademického snažení a intelektuální zvědavosti, odrážející vzdělávací tradice Oxfordské univerzity. Její ladné křivky a elegantní kulaté tvary přispívají k celkové architektonické velkoleposti místa.

V průběhu let byla Radcliffe Camera svědkem různých historických událostí a ceremonií. Její posvátné prostory navštívily významné osobnosti ze světa učenosti a samotná budova se stala nedílnou součástí oxfordské akademické tradice.

Pro návštěvnice a návštěvníky Oxfordu je Radcliffe Camera doporučeníhodnou destinací. Její exteriér je rozhodně vizuálním potěšením, vnitřek je sice obvykle přístupný pouze studenstvu a vědecké obci, okolí budovy ovšem nabízí volně přístupné malebné prostředí pro všechny, kdo chtějí vnímat intelektuální atmosféru.

Zajímavosti:

  • Historický význam: Radcliffe Camera byla postavena v letech 1737–1749 jako knihovna pro univerzitní vědce, podnícená odkazem významného lékaře Johna Radcliffa. Svému původnímu účelu sloužila až do 19. století, kdy se její využití lehce změnilo, a z knihovny se stala univerzitní a vědecká čítárna.
  • Neoklasicistní architektura: James Gibbs navrhl Radcliffe Camera v neoklasicistním stylu, spojujícím prvky gotiky a palladia. Její kulatý tvar a výrazná kopule ji činí jedním z nejpozoruhodnějších architektonických prvků v Oxfordu.
  • Filmová i literární kulisa: Radcliffe Camera se stala kulturním symbolem. Objevila se v několika filmech a seriálech, ale i v knihách, například "Zlatý kompas".
  • Čítárna Bodleian Library: Dnes slouží jako čítárna pro Bodleian Library, jednu z nejvýznamnějších univerzitních knihoven na světě.
  • Oxfordská tradice: Radcliffe Camera je symbolem oxfordské tradice, intelektuálního dědictví a vzdělávání jako celoživotního procesu. Je často spojována s prestižními univerzitními ceremoniály a událostmi.
  • Ochrana především: Radcliffe Camera je pod trvalou ochranou úřadů, která zahrnuje pravidelné údržby a dbá na udržitelnost celé budovy. Snaha o zachování jedinečné krásy budovy pro budoucí generace je důležitým hybným motorem a výzvou pro celý Oxford.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu