S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Royal Pavilion: Od přímořské vily po exotický luxusní palác

4 minuty čtení
No items found.
Video

Royal Pavilion v Brightonu, s jeho exotickou indicko-saracénskou architekturou a okouzlujícími zahradami, je jedním z nejvýznamnějších symbolů Brightonu a fascinujícím svědkem britské historie. Jedná se patrně o nejvíce ikonickou stavbu britské kolonialistické minulosti, která se na území dnešního Spojeného království nachází.

V roce 1787 si princ Regent (pozdější král Jiří IV.) nechal v Brightonu postavit skromnou přímořskou vilu zvanou Marine Pavilion. Toto sídlo mu sloužilo jako únik z rušného Londýna a shonu královského dvora. V Brightonu se skrýval před veřejností i královským dvorem. Nalezl zde vytoužené soukromí a prostor pro nadechnutí.

V roce 1815 pověřil princ Regent architekta Johna Nashe ambiciózní přestavbou Marine Pavilion na opulentní palác v indicko-saracénském stylu. Tato exotická architektura, inspirovaná indickými památkami à la Tádž Mahal, odrážela tehdejší fascinaci Orientem a britskými koloniemi vůbec.

Po dokončení v roce 1823 se Royal Pavilion stal centrem zábavy i společenského života. Tatam byla původní idea úniku před lidmi. Již korunovaný Král Jiří IV. zde naopak pořádal extravagantní večírky a výstřední plesy, které se proslavily svou pompou a bujarou, i na dnešní poměry poměrně dekadentní atmosférou.

Po smrti Jiřího IV. v roce 1830 ztratil Royal Pavilion svůj lesk, hledal se nový vlastník, a královský palác byl krátce pronajatý vévodovi z Devonshiru. V roce 1849 byl palác prodán městu Brighton a od té doby slouží jako muzeum a velmi vyhledávaná turistická atrakce. Ostatně, dnes je Royal Pavilion jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Brightonu vůbec.

Zajímavosti:

  • Okouzlující interiéry: V královském paláci jsou veřejnosti přístupné bohatě zdobené interiéry s exotickými dekoracemi, nábytkem a uměleckými díly.
  • Královské apartmány: Soukromé komnaty krále Jiřího IV., včetně jeho ložnice a šatny.
  • Banketová síň: Impozantní sál, kde se konaly opulentní hostiny, neřízené večírky a plesy.
  • Krásné zahrady: Rozlehlé zahrady s fontánami, sochami a dovezenými exotickými rostlinami.
  • Indický vliv: Royal Pavilion je jedinou indicko-saracénskou stavbou v Anglii. Jedná se o naprosto unikátní stavbu v celoevropském měřítku.
  • Dračí lustry: V Královské jídelně visí lustry ve tvaru draků. Další z odkazů na Orient.
  • Tajná chodba: V paláci se údajně nachází tajná chodba, která vedla pod Brighton Pier.
  • Ničivý požár: V roce 1861 zničil oheň část paláce.
  • Soudobé restaurování: V posledních letech probíhá rozsáhlá rekonstrukce paláce.
  • Světové dědictví: Royal Pavilion je na seznamu kandidátů na světové dědictví UNESCO.
  • Otáčivá postel: Král Jiří IV. si nechal v paláci instalovat speciální postel, která se dala otáčet, často se tím chlubil svým hostům.
  • Maškarní plesy: Vstup na plesy, které se v Royal Pavilion odehrávaly, byl často jen v maskách, údajně se na jedné z akcí objevil například muž v masce slona.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu