S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Stonehenge: Nekonečný příběh tajemného kruhu

5 minut čtení
No items found.
Video

V jižní Anglii, na Salisbury Plain, vystupuje z krajiny tajemný kamenný kruh, známý jako Stonehenge. Jeho vznik, účel a původ zůstávají záhadou, což činí toto místo jedním z nejvíce fascinujících archeologických nalezišť na světě. Vydejme se nyní společně prozkoumat nadčasovou stavbu, jejíž tajemství dosud nebylo uspokojivě vysvětleno.

Historie Stonehenge sahá tisíce let zpět, ale pro pochopení stavby je třeba projít celý časový úsek od prvotních fází výstavby až po mnohé úpravy, které se udály o tisíce let později.

První fáze výstavby Stonehenge spadá do období kolem roku 3100 př. n. l., rozumějte, do doby před pěti tisíci lety! Jámy vyhloubené v zemi, naplněné křemenem, naznačují - podle našich dnešních poznatků - pozorování astronomických jevů. Tyto rané stopy odhalují spojitost s astrálními jevy a slunečními a lunárními cykly. Domněnky některých vědkyň a vědců dokonce četně zmiňují funkčnost Stonehenge rané doby jako jakéhosi monstrózního astrálního kalendáře.

Druhá fáze (2600 př. n. l. - 2400 př. n. l.) přináší obohacení prostoru o monumentální kamenné bloky, menhiry a vnitřní kruh z kamenných trámů. Pravděpodobně na místě dochází ke konání rituálů a různých magických obřadů. Stavba impozantního trilithonu, dvou svislých kamenů podpírajících vodorovný kámen, patří k nejvýraznějším prvkům třetí fáze výstavby (2200 př. n. l. - 1600 př. n. l.). V té době se na místě měly konat náboženské obřady, například svatby nebo pohřby.

Úpravy a přesuny kamenů následovaly v období od roku 1600 př. n. l. do 1100 př. n. l., v celkovém součtu to tedy znamená, že přibližně dva tisíce let docházelo k úpravám a pohybům některých kamenů.

K čemu stavba sloužila se dozvídáme opravdu po střípcích, navíc se často jedná jen o ničím nepodložené teze. Opravdový význam Stonehenge nám zatím uniká, a je na vás, zda podlehnete fantaskním představám o mimozemských civilizacích, anebo se spokojíte s racionálnějšími scénáři.

Tak či onak, Stonehenge je častým cílem cestovatelek a cestovatelů z celého světa. Snad i proto je celé prostranství chráněno jako národní kulturní dědictví a je také součástí ochranné zóny. Zapomeňte tedy na to, že byste si z místa odnesli pár kamínků na noční stolek. Ostatně opravdu byste doma chtěli mít druidský artefakt?

Zajímavosti:

  • Význam neznámý: Existuje několiko všeobecně diskutovaných teorií ohledně významu Stonehenge. V raných fázích se patrně jednalo o ohromný astrální kalendář; někteří věří, že kamenný kruh sloužil k předvídání slunečních a lunárních událostí, a že lze z jeho uzavřené energie čerpat znalosti překračující běžné lidské možnosti. Později patrně Stonehenge sloužil jako náboženské centrum, v němž se konaly iniciace a další přechody mezi životními obdobími, obřady, rituály, oslavy, svatby nebo pohřby. Struktura stavby by mohla symbolizovat spojení mezi nebem a zemí. Najdou se i senzibilové, kteří tvrdí, že Stonehenge měl léčebné vlastnosti a mohl být využíván k rituálům spojeným s uzdravováním nebo spirituálními záležitostmi ohledně dlouhověkosti. Existuje také teorie spojující Stonehenge s druidskými obřady a magickým kultem. I když historické důkazy o přítomnosti druidů ve Stonehenge (zatím) chybí, tato teorie nabírá na popularitě. Stonehenge mohl také sloužit jako centrum pro obchodní a kulturní výměnu. Lidé na toto místo mohli přicházet ze vzdálených míst, aby se podíleli nejen na výměně materiálního zboží, ale třeba i nehmotných statků, myšlenek, filozofických tezí a uměleckých děl.
  • Návštěvnické centrum: K samotné památce Stonehenge je přidruženo i návštěvnické centrum, tedy místo, které poskytuje informace, interaktivní výstavy a služby pro návštěvnice a návštěvníky, aby získali co nejvíce informací ohledně této významné archeologické lokality. Četné informační tabule a interatktivní pulty, multimediální prezentace a všudypřítomné displeje, promítající mnoho zajímavých materiálů k tématu Stonehenge. V reálném čase sledujete vývoj vědeckého bádání, které - i díky všem těm překotným novým technologiím - ani dnes neustává. Samozřejmostí jsou na místě tištěné prospekty, ale třeba i možnost zakoupit si suvenýry z cesty v místním dárkovém obchodě. Na místě je také možnost posedět v restauraci, občerstvit se, případně si odskočit na toalety. Před návštěvou si určitě zjistěte více o aktuálně probíhajících výstavách v areálu. Pro školní skupiny nebo zájemce o hlubší pohled na archeologii a historii lze také s předstihem vyjednat řízený edukační program.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu