S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Třída The Mall: slavnostní cesta králů a královen

3 minuty čtení
No items found.
Video

The Mall je slavnostní třída v londýnském obvodu Westminster, která se táhne od Buckinghamského paláce až k Admirality Arch u Trafalgar Square. Tato široká, 930 metrů dlouhá třída lemovaná stromy a fontánami slouží jako ceremoniální trasa pro královské průvody a oslavy. V neděli, o svátcích a při konání ceremoniálních akcí bývá uzavřena pro dopravu, čímž se stává ideálním místem pro procházky a klidné prozkoumávání památek.

Historie a význam:

The Mall byla vybudována koncem 19. a začátkem 20. století z iniciativy krále Edwarda VII. s cílem vytvořit velkolepou ceremoniální cestu vedoucí od Buckinghamského paláce k Trafalgarskému náměstí. Inspirací mu byly podobné monumentální třídy v Paříži a Berlíně. Součástí projektu byla i obnova fasády Buckinghamského paláce a stavba památníku královny Viktorie, který dominuje východnímu konci The Mall.

Památky a atrakce:

Kromě majestátního Buckinghamského paláce a památníku královny Viktorie naleznete na The Mall a v jejím okolí mnoho dalších památek a atrakcí. Na severní straně třídy se rozprostírají malebné parky Green Park a St. James's Park, ideální pro odpočinek a piknik. Na jižní straně se nachází Clarence House, oficiální sídlo prince Charlese a Camilly, vévodkyně z Cornwallu. Dále se zde nachází:

  • St. James's Palace: historický palác, který sloužil jako královská rezidence až do 19. století. V současnosti je domovem lorda kancléře a dalších významných osobností.
  • The Duke of York Steps: monumentální schodiště vedoucí k Nelsonově sloupu na Trafalgar Square.
  • The National Gallery: světoznámá galerie s rozsáhlou sbírkou umění z celého světa.
  • Churchill War Rooms: podzemní bunkr, kde se britský premiér Winston Churchill a jeho válečný kabinet scházeli během druhé světové války.

Atmosféra a události:

The Mall je rušná třída s živou atmosférou, zvláště o víkendech a během konání akcí. Pořádají se zde různé festivaly, koncerty a oslavy, včetně Trooping the Colour, slavnostní ceremonie k oslavě narozenin královny. Pro turisty je to skvělé místo, kde se mohou pokochat královskou architekturou, sledovat střídání stráží u Buckinghamského paláce a nasát atmosféru britské monarchie.

Zajímavosti:

  • Korunovační cesta monarchů: The Mall je historicky známá jako trasa korunovačních průvodů monarchů. Procházet touto cestou je jako vkročit do historie britské královské rodiny.
  • Krásné oblouky z indického mramoru: Mramorové oblouky na začátku The Mall jsou jako vstupní brána do královského Londýna. Majestátní a impozantní, zdůrazňují vznešenost této třídy.
  • Květinové záhony vám zaručeně rozzáří den: The Mall je lemována nádhernými květinovými záhony a zelenými alejemi. Procházka touto cestou nabízí vizuální lahůdku pro všechny milovnice i milovníky pestrých barviček a přírody vůbec.
  • Místo vyhrazené slavnostem: Ty nejvýznamnějších slavnosti a vojenské přehlídky, které Londýn hostí, se odehrávají povětšinou právě na The Mall. Zmíněníhodný je jistě Trooping the Colour. Před cestou si určitě prověřte, zda se na Vás usměje štěstí a budete během svého pobytu moci navštívit některou ze světoznámých událostí.
  • Impozantní výhled na Buckinghamský palác: The Mall poskytuje ohromující a odzbrojující výhled přímo na Buckinghamský palác. Tato perspektiva nabízí návštěvníkům jedinečný pohled na královskou rezidenci, jedno z míst, které má na mapě zakroužkované každý přespolní.
  • Křižování s Trafalgar Square: The Mall končí na Trafalgar Square, ikonickém náměstí plném umění a historie.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu