S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

The Shard: Střípek moderní historie

5 minuty čtení
No items found.
Video

Příběh The Shard, ikonického mrakodrapu dominujícího panoramatu Londýna, začíná v roce 1998, kdy developer Irvine Sellar poprvé spatřil prázdný pozemek nedaleko London Bridge. V jeho mysli se zrodil ambiciózní plán – vybudovat na tomto místě nejvyšší budovu v západní Evropě.

Developer Sellar oslovil světoznámého architekta Renzo Piana, jehož vize sdílel. Piano navrhl elegantní a štíhlou věž inspirovanou lodními stěžni a věžemi viktoriánské éry. Název The Shard, odkazující na střepy skla, odráží jak tvar budovy, tak i její ambici stát se chybějícím fragmentem moderního Londýna. Ikonou, zářícím diamantem.

Výstavba The Shard započala v roce 2009 a ukázala se jako technicky nesmírně náročný úkol, který prověřil technologické možnosti tehdejší doby. Vzhledem k výšce a štíhlému profilu budovy musely být použity inovativní technologie, včetně speciálního jeřábu s protizávažím, který se pohyboval po fasádě.

Během stavby The Shard pokořila několik rekordů: V roce 2010 se stala nejvyšší budovou ve Velké Británii a po dokončení v roce 2012, s výškou 310 metrů, i nejvyšší budovou v Evropské unii.

Budova The Shard byla slavnostně otevřena 5. července 2012 za účasti katarského emíra a prince Andrewa. Budova nabízí širokou škálu využití: kancelářské prostory, luxusní byty, hotel Shangri-La a v neposlední řadě i vyhlídkovou plošinu s panoramatickým výhledem na Londýn.

Vrcholem The Shard je právě vyhlídková plošina s názvem "The View from The Shard". Nachází se ve výšce 244 metrů a nabízí 360° panoramatický výhled na Londýn. Návštěvníce a návštěvníci si mohou vychutnat úchvatný pohled na ikonické památky, jako je Tower Bridge, Buckinghamský palác či katedrála sv. Pavla.

Zajímavosti:

  • Střípky k věčnosti: Budova je postavena z 11 000 kusů skla.
  • Ohromná a ohromující: Celková plocha fasády činí 56 000 metrů čtverečních.
  • Nahoru a dolů: V The Shard se nachází 72 výtahů.
  • Počet pater? 95!
  • Bezpečnost především: Budova je odolná proti výbuchu a zemětřesení.
  • Cena?  Stavba stála půl druhé miliardy liber.
  • Architektonické ocenění: The Shard získala řadu prestižních architektonických ocenění, včetně ceny RIBA Stirling Prize v roce 2013.
  • Energetická efektivita: The Shard je navržena s ohledem na energetickou efektivitu a disponuje řadou ekologických technologií.
  • Umění v The Shard: V The Shard se nachází několik uměleckých děl, včetně sochy "The Cloud" od Anishe Kapoora.
  • Turistický rozměr: The Shard je jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Londýně, ročně jej navštíví miliony návštěvnic a návštěvníků.
  • Ekonomický dopad: The Shard přinesl do Londýna tisíce pracovních míst a významně podpořil místní ekonomiku.
  • Symbol moderního Londýna: The Shard je symbolem moderního Londýna a jeho dynamiky.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu