S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tower Bridge: Londýnská ikona nad Temží

3 minuty čtení
No items found.
Video

Tower Bridge, majestátní symbol Londýna, se tyčí nad Temží již od roku 1894. Tato kombinovaná visutá a zvedací konstrukce, nacházející se nedaleko Toweru, uchvacuje turisty i místní obyvatele svou jedinečnou architekturou a bohatou historií.

Historie mostu

Stavba Tower Bridge, trvající osm let, byla zahájena v roce 1886 a odráží tehdejší technologický pokrok i snahu o propojení rozrůstajícího se East Endu s centrem Londýna. Za návrhem mostu stojí Horace Jones, slavný viktoriánský architekt, a John Wolfe Barry, uznávaný inženýr. Most byl slavnostně otevřen princem z Walesu, pozdějším králem Edwardem VII.

Expozice a strojovna

Návštěvníci Tower Bridge se mohou ponořit do fascinujícího světa viktoriánské techniky a historie mostu v jeho expozicích. Je možné se projít po originálních viktoriánských plošinách ve výšce 44 metrů nad hladinou Temže a užít si úchvatné panoramatické výhledy na Londýn. V expozici se návštěvníci dozví o složitém mechanismu zvedacích mostovek a prohlédnou si originální parní stroje, které dříve poháněly zvedací mechanismus.

Strojovna

Strojovna Tower Bridge, nacházející se v budově nedaleko jižního konce mostu, je fascinujícím okénkem do viktoriánské éry a do tajů fungování této ikonické památky. Postavena v roce 1894 sloužila k pohonu hydraulického systému, který zvedal a spouštěl mostovky. Původně ji poháněly čtyři parní stroje, které byly v roce 1974 nahrazeny modernějšími hydraulickými agregáty. Parní stroje jsou dodnes zachovány a tvoří impozantní součást expozice, která uchvátí všechny, kdo se zajímají o historii, inženýrství a viktoriánskou éru.

Návštěvníci se v expozici dozví o tom, jak fungoval hydraulický systém a jak se zvedaly a spouštěly mostovky. Kromě parních strojů z roku 1894 si mohou prohlédnout model mostu, fotografie a informační panely. Z ochozu nad strojovnou se jim pak naskytne krásný výhled na Temži a Tower of London.

Zajímavosti o Tower Bridge:

  • Most je dlouhý 244 metrů a vysoký 65 metrů.
  • Zvedací mostovky se zvedají až 83krát denně, aby umožnily průjezd lodí.
  • V expozici se nachází viktoriánská dlažba, replika viktoriánské uličky a interaktivní exponáty.
  • V horní části Tower Bridge je možné zažít adrenalinový zážitek - projít se ve výšce po prosklené plošině.
  • Tower Bridge je jedním z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Londýně.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu