S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Westminster Abbey: Chrám píšící minulost, přítomnost i budoucnost

4 minuty čtení
No items found.
Video

V samotném srdci Londýna, nedaleko od impozantního Big Benu, nachází se neméně ikonická stavba, nezapomenutelná gotická katedrála Westminster Abbey. Tento monumentální chrám, pocházející původně z roku 960, není pouze svědkem korunovací britských monarchů, ale i vznešeným místem posledního spočinutí významných osobností. Původně malé benediktínské opatství nabíralo postupem let na důležitosti, až se stalo jednou z nejznámějších katedrál Evropy.

Ve stínu svitu ciferníku velkého Big Benu vystupuje Westminster Abbey jako další symbol trvání a nesmrtelnosti. Je domovem nejen hrobů britských monarchů, ale také svébytným odkazem gotické architektury, kde se prolíná náboženská zbožnost s uměleckým mistrovstvím. Westminster Abbey se tyčí na břehu Temže jako architektonický skvost, nádherně zdobený věžemi a sochami. Kamenická práce na stěnách katedrály navenek vypráví příběhy staletí, ovšem teprve ve chvíli, kdy návštěvnice a návštěvníci vkročí do vnitřního prostoru, otevírá se fascinující kronika historie, které se v tu chvíli stáváte součástí.

Obří gotické oblouky, působivé vitráže, dechberoucí nekonečná chodba, podzemní klenotnice, vzácné relikvie, zdobné podlahy, korunovační klenoty; nespočet důkazů, na jak ohromně důležitém a ohromujícím místě se nacházíme. Svatyně a královská kaple vytvářejí pestrou mozaiku míst, kde se rozhodovalo o osudech národů, ba v určitých chvílích britské nadvlády, ovlivňovaly myšlenky, jež na tomto místě zazněly, dění na celém světě.

Procházející návštěvnice a návštěvníci mohou spatřit již zmíněné korunovační klenoty, zářící svým leskem ve výklencích, a také navštívit místa, kde byly v průběhu let uskutečněny královské svatby i pohřby. Navíc, v tomto výjimečném chrámu nachází klid i významná osobnost 21. století, kterou Stephen Hawking nepochybně byl, jehož hrob podtrhuje spojení mezi vědeckým dědictvím a náboženskou tradicí.

S každým krokem se odkrývá jedinečný pohled na minulost, zahrnující vzestupy a pády, slávu, radost, smutek, beznaděj i tragédie. Westminster Abbey není pouze historickým kamenným svědkem, ale i živým srdcem britského každodenního dění.

Zajímavosti:

  • Slavnostní důvody ke smutku i radosti: Že se ve Westminsterském opatství ozývají smuteční zvony je důvěrně známým faktem, věděli jste ale, že jsou právě zde také slavnostně korunováni britští panovníci již od dob Viléma Dobyvatele (1066)?
  • Královské sňatky: Westminster Abbey bývá svědkem mnoha královských svateb, včetně nedávného spojení prince Williama a Kate Middleton v roce 2011.
  • Klenba klidu a myšlenek: Pod kopulí katedrály najdeme hrob vědce Isaaca Newtona. V této vznešené atmosféře tiše spočívá myslitel, jehož myšlenky změnily nám známý svět.
  • Hrob velikánů: Podél chrámu se táhne hřbitov, kde spočívají významné postavy jako Charles Dickens či Rudyard Kipling, tvořící neviditelný řetěz mezi literaturou a historií.
  • Vitrážová kouzla: Gotická katedrála skví nejen vysokými oblouky, ale i ohromujícími vitrážemi, z nichž největší, Velké okno, dodává chrámu barevnou, až hypnotickou nádheru.
  • Korunovační klenoty: Návštěvnice a návštěvníci mohou obdivovat ohromující královské korunovační klenoty, včetně koruny svatého Eduarda, která představuje nejvíce ikonický šperk britských monarchů.
  • V průsvitné síti času: V chrámu najdete nejen klid a posvátnost, ale také zvuky velkého hodinového mechanismu, který udržuje čas ve svém nekonečném pletení.
  • Zpěv minulosti: Příležitostně se v chrámu konají koncerty, kde se ozývá hudební dědictví, plně podtrhující bohatství zážitku pro návštěvníky.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu