S cookies si náš web více vychutnáte
Aby vám šlo brouzdání na našich stránkách jako po másle, povolte prosím cookies. Některé z nich jsou nezbytné, o těch dalších se můžete rozhodnout sami v nastavení.
Vyhledat zájezdy
Kam jedete
Za čím jedete
Na kolik dní
Zvolené preference
Tag
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Whitehall: Křižovatka mocenských zájmů a historických intrik

3 minuty čtení
No items found.
Video


Whitehall je oblast v centru Londýna, která se rozprostírá mezi Trafalgarským náměstím (Trafalgar Square) na východě a Parlamentním náměstím (Parliament Square) na západě. Tato lokalita má velký historický a administrativní význam, neboť se zde nachází mnoho významných vládních budov a institucí. Název Whitehall také odkazuje na hlavní ulici v této oblasti.

Whitehall má dlouhou historii a během středověku bylo toto místo centrem královské administrativy. V 16. a 17. století za vlády Tudorů a Stuartů se zde vybudovalo mnoho královských paláců a úřadů. Jedním z nejvýznamnějších byl Whitehall Palace, který byl postavený ve 14. století a sloužil jako královská rezidence a centrum moci. Bohužel, většina paláce byla zničena požárem v roce 1698, ale některé části, jako Banqueting House, zůstaly zachovány.

Nejvýznamnější budovy:

Banqueting House:

Jedna z posledních částí původního Whitehall Palace, která přežila požár. Postavena v roce 1622 a navržena architektem Inigo Jonesem. Místo, kde byl popraven král Karel I. v roce 1649.

Horse Guards:

Budova z 18. století, která slouží jako hlavní vchod do ministerstva obrany. Domov královské gardy (Horse Guard´s) a jejich slavné střídání stráží.

Ministry of Defence MainBuilding:

Hlavní budova britského ministerstva obrany. Moderní budova postavená v 20.století.

10 Downing Street:

Oficiální rezidence britského premiéra. Postavena v 17. století, stala se sídlem premiérů.

Foreign and Commonwealth Office:

Budova sloužící jako sídlo ministerstva zahraničních věcí Spojeného království.

Cenotaph:

Pomník postavený v roce 1920 na památku padlých britských vojáků v první světové válce.

Současnost:

Whitehall zůstává důležitým centrem britské vlády a politiky. Většina budov v této oblasti je využívána pro úřední účely a administrativní funkce. Procházet touto oblastí je pro návštěvníky fascinujícím pohledem na historii a současnou politiku Spojeného království.

Chtěla bych vám moc poděkovat za skvěle zorganizovaný zájezd do Londýna. Slečna průvodkyně měla výborný přehled, široké znalosti a vše bylo detailně naplánované. Autobus byl pohodlný. Velký dík patří také vám za skvělou organizaci a rychlé reakce!

Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Školní zájezdy do Londýna

Zájezdy pro školy do Londýna ve Velké Británii jsou naše specialita! V Londýně jsme jako doma, prohlédněte si naše vyladěné programy, vezmeme vás na ta nejkrásnější místa. Londýn můžete příhodně nakombinovat s výlety do okolí.

Přejít na seznam zájezdů

To nejlepší z Anglie

Školní zájezd do Anglie - Londýn, Stonehenge, Oxford

Poznejte s námi nejznámější trojici míst Anglie: fascinující Londýn a jeho nezapomenutelné památky, monumentální Stonehenge a univerzitní město Oxford.

Univerzitní město Oxford
Tajemný Stonehenge
Dva dny v Londýně s propracovaným programem
Délka
5 dní / 2 noci
Ubytování
Hotel / místní rodiny
Strava
Snídaně / plná penze
od 9 800 Kč
za osobu